Японски учени доказаха, че депресията се причинява от вирус

Учени от японския медицински университет „Дзикей” са успели да докажат, че депресията се причинява от вирус. Ето какво разказва професор Кадзухиро Кондо.

 

„Има общо 8 вида херпес. На нашето внимание е шестият тип – така нареченият човешки херпесен вирус. При него особеното е, че той живее в тялото ви през целия живот. „Крие се” в кръвните ви клетки. При стрес или умора количеството му се увеличава и може да се улови при изследване на слюнка. Опитва се през носа да проникне в мозъка ви. Между мозъка и задната част на носа ви се намира обонятелната луковица. Вирусът я заразява, а след това се връща към латентното си състояние”, обяснява професорът.

Японският медицински университет „Дзикей”.

След това вирусът или по-точно неговият SITH-1 ген, произвежда протеин, така нареченият SITH-1 протеин. Той започва да вкарва калций в клетките. Прекаленото количество калций предизвиква смърт в клетката. При експерименти върху мишки учените са установили, че когато този ген е вкаран изкуствено в обонятелната луковица, клетките й започват да умират.

„Обонятелната луковица играе важна роля в мозъка, тя е свързана и с емоциите. Следователно, когато клетките на обонятелната луковица умират, това влияе и на емоциите. Предизвиква се стресова ситуация, а мозъкът реагира на стрес с депресия. Това се дължи на протеина SITH-1, който убива клетките на обонятелната луковица и това е причината за депресията“ – подчертава професор Кондо.

По време на експериментите му е установено, че ако човек има протеин SITH-1, то вероятността да изпадне в депресия скача с 12 пъти. При 80% от хората с депресия е регистриран такъв протеин.

Как да разберем, че процесът е започнал?

Учените са изправени пред трудна задача – как да регистрират концентрацията на този протеин, ако той е в мозъка? Оказва се, че протеинът SITH-1 не може самостоятелно да вкара калция в клетката. Необходим му е „съучастник” – друг протеин – CAML. Те заедно образуват съединение, което насочва твърде големите количества калций в клетката. Но организмът не стои просто така беззащитен, а се опитва да се съпротивлява. В резултат на това в кръвта се образуват специфични антитела, от които разбираме за наличието на това съединение.

„И така – ако открием специфични антитела в кръвта специално за това съединение, можем да допуснем, че протеинът SITH-1 вече е в обонятелната луковица, свързал се е с CAML протеина и изпраща калций до клетките. Тоест, научаваме за това косвено” – обяснява ученият.

Лечение и начин на действие

Повишената концентрация на антитела в кръвта индиректно показва, че комбинацията от двата протеина е започнала да убива клетките. Но тя се среща не само при хора с изразени симптоми на депресия, но и при такива, които са в мрачно, потиснато настроение. Решението на проблема е в следенето на протеините.

„По-рано депресията не се смяташе за болест. Но сега, като знаем какво я причинява, можем да продължим по-нататък изследванията си и да открием лекарство за нея”, обяснява ученият. Той също така посочва, че е всеизвестно, че депресията се свързва с недостиг на допамин и серотонин, но това не е причината за нея, а нейното проявление.

Сега обаче вече е доказано, че депресията се причинява от вирус.

Знае се, че в слюнката се увеличава съдържанието на вируса на човешкия херпес –VI, той заразява обонятелната луковица и се отделя SITH-1. Оттук нататък учените имат една цел – как да предотвратят вирусът да не попада от слюнката в мозъка. „Нещо, което не е чак толкова невъзможно да се направи” – завършва оптимистично професор Кондо.