Япония срещу света: По-какво се различават хората на Изгряващото слънце от останалите народи

Япония е страна, която отдавна се е превърнала в пример за подражание. Чиста и спретната, това е държавата, която много държи на доброто възпитание и реда. Въпреки това японците – като всеки друг народ в света – си имат своите особености. А освен типичния им поздрав с поклона, ето кои са другите им характерни прояви:

 

1. Забравените предмети не се вдигат от земята

Мъжете и жените в азиатската държава много държат на личния си живот. Ето защо, ако на земята видите забравен шал, играчка, слънчеви очила или портфейл, е най-добре е да не ги вземате със себе си. Според японците, по този начин те могат да бъде идентифицирани, което няма да им се хареса особено. Ето защо е най-добре или да оставите изгубените им лични вещи на видно място, за да си ги намерят, или – ако става дума за нещо много ценно – да го оставите в най-близкото полицейско управление.

2. До тоалетната – само с чехли

Както вече казахме, японците много държат на чистотата. Не само ходенето с обувки в нечий дом се смята за крайно нехигиенично и невъзпитано, но и ходенето до тоалетна с обувки – дори и в обществените – е табу. Ето защо винаги ще видите чифт чехли пред/до самата тоалетна, които можете да използвате.

3. Бъдете изправени като японец

Невероятно, но факт. Местното население на страната на Изгряващото слънце хич не харесва изкривения гръб. Ето защо рядко ще видите изгърбил се японец – дори и тези, които по цял ден стоят пред компютъра.

4. Парфюм – не, благодаря

Колкото и странно да звучи, японците имат по-чувствителни носове от много други народи. Поради тази причина те предпочитат да си измият ръцете, отколкото да се напарфюмират – особено с продуктите на западните марки.

5. Преотстъпването на място – признак на слабост

Макар в много страни – включително и България – преотстъпването на място в градския транспорт да се счита за нещо напълно нормално и дори за признак на добро възпитание, то в Япония не е баш така. За японеца преотстъпеното място е ясен знак, че вие го смятате за слабак – доста обидно! Затова не се тревожете, държавата се е погрижила да осигури достатъчно места за възрастните, инвалидите и бременните жени в обществения транспорт.

6. Бакшишите не са нещо обичайно

Ако на запад е нещо напълно нормално да оставите бакшиш, то в Япония е малко по-различно. Японците вече знаят, че нивото им на обслужване е много високо и затова не очакват допълнително насърчение. Просто трябва да им поблагодарите учтиво.

7. Храненето в ресторант е винаги шумно

За вековната нация похапването винаги трябва да бъде съпроводено от силен шум. Ето защо не бива да се стряскате, ако собственикът изведнъж реши да пусне телевизора или радиото, за да няма пълна тишина, докато клиентите му се хранят.

8. По-добре не яжте навън

Колкото и странно да ви звучи, храненето навън не е препоръчително. Както вече споменахме, японците много държат на чистотата. А консумацията на опаковани храни означава по-голям риск от замърсяване на околната среда. Въпреки че през последните години се забелязва точно обратната тенденция сред по-младите поколения.