Танди Нютън: „Това че моята героиня в „Соло“ умря, бе „голяма, голяма грешка“

Танди Нютън е първата афроамериканка с роля на човешко същество, а не на извънземно в „Междузвездни войни“. Това тя припомни преди дни, като разказа, че първоначалният сценарий бил променен в крачка и заради това нейната героиня загинала. Ето накратко историята от „кухнята“.

 

Смъртта ѝ не се предвиждала по сценарий, а той бил „редактиран“ по време на самия снимачен процес. В „Соло: История от Междузвездни войни“, появил се по екраните през 2018 г., Нютън играела Вал – контрабандистка от екипажа на Хан Соло (Олдън Еренрайх). Нютън смята, че било „голяма грешка“ нейната героиня да бъде убита, имайки предвид, че за първи път подобна роля – на човешко същество, а не на извънземно или на робот, била поверена на афроамериканка.

Танди Нютън в „Соло: История от Междузвездни войни“.

Нютън се чувствала разочарована от развоя на събитията около героинята ѝ. По сценарий тя трябвало да бъде засмукана от космическото пространство и така имало шанс да се появи отново в някоя следваща серия. За съжаление обаче за режисьора било много по-лесно героинята на Нютън да се взриви и на зрителите да им стане ясно какво се е случило с нея, отколкото да организира сложното заснемане на сцени с космически пространства, в които героинята му да изчезне загадъчно, без ясен знак останала ли е жива или не.

Танди Нютън в „Соло: История от Междузвездни войни“.

В крайна сметка според Танди Нютън решението на режисьора Рон Хауърд е щяло да бъде по-различно, ако е нямал расови предразсъдъци спрямо афроамериканците. Но дали това наистина е така? Самият факт, че е била поканена да участва във филма, изключва Хауърд да е расист. В действителност промени в сценария по време на снимки не са рядкост. Достатъчно е да си припомним филма „Февруари“ на Камен Калев, който беше в официалната програма на кинофестивала в Кан през 2020 г., а на София Филм Фест получи наградата за най-добър български игрален филм.

Самият режисьор Камен Калев признава, че малко преди снимките едно от основните действащи лица във филма му – 85-годишен мъж, който имал здравословни проблеми, се отказал. Процесът по заснемането трябвало да започне със зимно време, но се изчакало лятото. Калев се върнал към първоначалната си идея да покани актьора Иван Налбантов за ролята на стареца, но после се уплашил, че заради меланхолията му ще промени героя. „Сътресението по време на снимачния процес преживяхме много тежко.

Кадър от „Февруари“ на Камен Калев.

„Случваше ми се за първи път тази мотивация и енергия, която изкристализира и набъбна, да утихне още преди самото начало на снимките. Дори си мислех, че проектът ще пропадне“ – признава Камен Калев. Този пример е достатъчно красноречив, че създаването на филми е сложен процес, при който невинаги всичко се случва по сценарий и най-вече според желанието на режисьорите и актьорите. Дори и на най-талантливите.