Вярвам в контактите между хората в дипломацията

В разпространителската мрежа вече може да намерите брой 72 на списание “Banker Special”.

Но преди да изпитате удоволствието от докосването на последната за 2023 г. „хартия“, ви предлагаме мил спомен – най-интересните ни гости през годината. Сред тях е и посланикът на Република Кипър в България – Негово Превъзходителство Хараламбос Кафкаридис.

С него разговарят главният редактор на списание “Banker Special” Силвия Джагарова и Калоян Атанасов. Публикуваме интервюто без съкращения.

Негово Превъзходителство Хараламбос Кафкаридис е роден на 30.03.1973 година. Започва професионалната си кариера като журналист и политически анализатор през 1998-а. Впоследствие работи за Министерството на външните работи на Кипър, а между 2002 и 2006 г. е първи секретар в мисията на Кипър в Съединените щати.

Работил е в постоянното представителство на Кипър в Европейския съюз, в Брюксел, Белгия, а до 2014-а заема различни постове във външното министерство. След дипломатическа мисия в Лондон, между 2016 и 2020 г., Кафкаридис е посланик на Кипър в Бразилия, акредитиран и за Аржентина, Чили, Гвиана, Парагвай, Перу и Уругвай. След завръщането му следва нов престой в МнВР, а от 6 декември 2022 г. Хараламбос Кафкаридис е назначен за посланик на Кипър в България.

Ваше превъзходителство, Вие сте завършили магистърска степен по регионални изследвания (модерни турски изследвания) в SOAS University of London. Защо избрахте да започнете кариера в дипломацията?

– Учих турски език и история, защото съм твърд привърженик на мирното разрешение на проблемите. Познаването на културата и езика на другия е най-добрият начин за преодоляване на различията и намиране на общи допирни точки.

Кои са най-вълнуващите и най-трудните предизвикателства в дипломатическата Ви кариера досега?

– Най-предизвикателният и интересен период от моята кариера беше, когато бях на служба в нашето посолство във Вашингтон, окръг Колумбия, занимавайки се с делата на Конгреса. Започнах мисията си там само няколко месеца след 11 септември, когато САЩ все още се възстановяваха от трагичните последствия от терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон. Спомням си солидарността, показана от международната общност в справянето с тези предизвикателства, както и взаимноизгодния диалог, който имахме както с държавната администрация на САЩ, така и с Конгреса.

Какво мислите за страната ни? Близки ли са българите и кипърците като манталитет и мироглед?

– Наистина се наслаждавам на времето, прекарано тук, в България. Имам силни връзки с вашата страна, тъй като и двамата ми родители са учили в Софийския университет. Имам и приятни спомени от многократните си посещения в България като дете. Българите и кипърците споделят много общи черти, като например гостоприемството и откритостта в отношенията си.

В Кипър живее голяма българска общност, която допринася за подобряване на двустранните ни отношения. Също така много кипърски студенти продължават да учат в български университети.

От гледна точка на Вашия опит в дипломацията какво трябва да се направи за по-доброто бъдеще на България и Кипър като членове на Европейския съюз?
Като членове на Европейския съюз Кипър и България активно си сътрудничат за справянето с общите европейски предизвикателства като миграцията и предлагането на убежище. По много теми се срещаме очи в очи и се опитваме да намерим общи подходи към разрешаването на трудни въпроси. Кипър е твърд поддръжник на България и за присъединяването ви както към Шенген, така и към еврозоната.

България и Кипър имат дългогодишни традиции в двустранните отношения. Как се развиват сега нашите икономически, политически и културни отношения? В кои области сте доволен от постигнатите резултати и къде има нужда от подобрение?

Вярвам, че нашите исторически добри двустранни отношения никога не са били по-ползотворни от настоящия момент. Двустранната търговия и инвестициите растат. България е сред 20-те ни най-големи търговски партньори.

Успоредно с това туристическите потоци между нашите две страни също непрекъснато нарастват. В културата също имаме добро ниво на сътрудничество между българските и кипърските университети, театри, артисти и т.н. Бихме искали да привлечем повече български студенти в отличните англоезични университети, които имаме в Кипър.

Кипърските компании инвестират ли в България, както и българските в Кипър?
Преките чуждестранни инвестиции между нашите две страни са значителни. Кипър е традиционен инвеститор в България в различни области като недвижими имоти, фармацевтични продукти, хранително-вкусова промишленост и други. Но има потенциал и за укрепване на бизнес сътрудничеството ни и насърчаване на търговията с услуги между двете държави. Бизнес форумите могат да сближат кипърските и българските бизнес общности, за да насърчат B2B партньорствата и да подобрят бизнес възможностите в търговията с услуги.

Кои са двустранните проекти или събития, по които работите в момента?
В момента си сътрудничим с Великотърновския университет и Софийския университет за популяризиране на кипърознанието и гръцкия език в България. Твърдо вярвам в контактите между хората и в дипломацията. Затова смятам, че един от най-добрите начини за насърчаване на двустранното ни сътрудничество и разбирателство е чрез университетите, студентите и академичните среди.

Какво не знаят българите за Кипър? Как бихте представили страната си като туристическа дестинация, въпреки че сте добре известни като такава?
Винаги, когато кажа на българите, че съм от Кипър, срещам усмивка на лицата им. Те веднага заговарят за слънчевите дни и страхотните плажове, с които е известен моят остров.
Вярно е! Няма нищо друго на света като синьото небе и златните плажове на моята страна, които привличат толкова много туристи от цял свят!

Но има и още много неща, които един турист може да прави в Кипър. Богатата история на моята държава предлага на посетителя разнообразни възможности да посети древни руини, да се наслади на театрални пиеси в древни театри и да изживее тайнството на византийските манастири и църкви. Също така е уникално изживяване да опитате вкусна кипърска храна в страхотните ни таверни!

Кое е предпочитаното от Вас място за семейна почивка или за приятен уикенд?
Наистина се наслаждавам на красивите крайбрежни курорти на Черно море. Обикновено прекарвам уикендите си в красивата Варна или в Бургас. Наскоро посетих Несебър и бях впечатлен от красивите църкви и цялата история на това място!

Спортувате ли, имате ли хобита?
Аз съм голям футболен фен! И всеки уикенд обичам да гледам любимите си отбори по телевизията.

Имате ли еталон или модел за подражание в дипломацията?
Махатма Ганди за мен е най-добрият пример за постигане на дипломатически цели без използване на насилие.

Какво бихте искали да постигнете до края на мандата си в София?
Целта на всеки посланик е да допринесе за по-нататъшното подобряване на двустранните отношения. Това не е лесна задача за мен, защото – както споменах и преди нашите двустранни отношения са отлични. Вярвам обаче, че чрез лични контакти и чрез срещи с гражданското общество тук има определен потенциал за по-нататъшното усъвършенстване на отношенията ни.

Насилието никога не е решение на проблемите. Като дипломат от кариерата, който винаги се стреми към решения чрез диалог, споделям напълно визията и ученията на Махатма Ганди.