„Титан“ – по стъпките на „Титаник“

На 18-ти юни светът се шокиран, след като подводницата изчезна от радарите, пътувайки до останките на най-известния лайнер в света. Ето какво се знае до този момент:

 

Подводната мисия на „Титан“

Подводницата „Титан“.

Преди няколко дни светът изгуби всякаква връзка с подводния апарат „Титан“, отиващ на разузнавателна мисия при останките на потъналия „Титаник“.

На борда на „Титан“ е имало петима души: Стоктън Ръш, основател на фирмата OceanGate Expeditions, изпълняваща мисията, британският бизнесмен Хамиш Хардинг, пакистанските милиардери Шахзада Даууд (баща) и Сюлейман Даууд (син), както и френският водолаз Пол-Анри Наржеоле.

Екипажът, от ляво надясно: Стоктън Ръш, Хамиш Хардинг, Пол-Анри Наржеоле ,Шахзада Даууд и Сюлейман Даууд.

Както вече писахме, бахамската компания OceanGate Expeditions бе планирала да извърши няколко разузнавателни мисии при останките на потъналия британски лайнер. Тяхната цел – да събере колкото се може повече информация за „Титаник“, преди бактериите, огромната дълбочина и корозията изцяло да го разрушат. Разбира се, само малцина имаха възможността да си позволят такива билети, както свидетелства цената им.

Неизбежната трагедия

Новина в Twitter.

След изгубената връзка с 5-членния екипаж, по информация на BBC, преди няколко часа дистанционно управляемият апарат (ROV) на Horizon Arctic е открил поле от отломки на дъното на океана в зоната на търсене в близост до останките на кораба „Титаник“: рама за кацане и заден капак на подводница.

По всичко личи, че подводницата „Титан“ е претърпяла катастрофална имплозия (процес, при който обектите се разрушават чрез свиване (или притискане) върху самите себе си. С други думи, обратното на експлозията). А тъй като е много вероятно кислородните бутилки на екипажа или да са били също унищожени, или да им са се свършили кислородните запаси, вече се предполага, че всички на борда са загинали.

Следващото предизвикателство ще бъде останките от подводницата да бъдат извадени от морското дъно, за да послужат за разследване на инцидента. На този етап няма планирани спасителни мисии.

От трагедия в комедия

Меме с Гилдерой Локхарт от Facebook.

Въпреки ужасната новина, мнозина потребители с чувство за хумор в социалните мрежи използваха случая в тяхна полза. От мемета до видеоклипове; от Instagram до TikTok: идеите на създателите на съдържание са безкрайни.

Меме на португалски с Карди Би в TikTok.

В един момент виждаме наперения професор по Защита срещу Черните изкуства Гилдерой Локхарт от култовата поредица „Хари Потър“, в друг – русалката Ема Гилбърт от австралийското телевизионно шоу „H2O: Просто добавете вода“, та даже и екстравагантната рапърка Карди Би – „юрнали“ се или да спасяват екипажа на „Титан“, или се чудят на потъващия плавателен съд.