Всичко за жената – съботно-неделните предложения

Тази година Конският Великден и празникът на жената следват един след друг. Каква по-добра възможност да се вдъхновите от красивия тръст на благородните животни и да подарите на своята съпруга или майка час по езда или преход на кон из живописно място в планините ни?

 

За предпочитащите по-спокойни преживявания препоръчваме:

 

 

Mish Mash Fest – Spring Edition

В двата почивни дни, от 10.00  до 19.00 часа, под стъклените куполи в Ларгото, в античния комплекс „Сердика“, ви очаква новото издание на Mish Mash Fest. На него ще бъдат изложени чанти и бижута на български дизайнери, които ще ви заредат с много красота в най-нежния сезон. Ще има и игри за децата, за които организаторите на феста – „Момичетата от града“ са подготвили специални забавления.

Жената като муза в изкуството

В Галерия и зала „Оборище 5“ ще може да видите изложба „Жената като муза в изкуството“, посветена на женския образ в света на изкуството.

Съпътстващо събитие за изложбата ще е следобедна лекция, на която ще бъдат представени музите в изкуството. Тя ще бъде в галерията на 8-ми март, от 16.00 часа.

„Мартенски базар – Всичко за жената“

За трета година в изложбената зала на ЦУМ Българската търговско-промишлена палата организира „Мартенски базар – Всичко за жената“. На него повече от 40 фирми ще ви предложат красиви аксесоари, като ръчно изработени чанти и бижута, рисувани кашмирени копринени шалове. За любителите на тренировки у дома ще бъдат предложени различни спортни виброуреди. За грижите за красотата – натурална и биокозметика, за повишаване градуса на настроението – вино от арония и малина. А за български дух – фолклорни колекции – ризи, блузи, рокли и поли с бродирани цветни елементи.

Тодорова кушия в Златоград

Ако след фолклорните колекции ви се прииска да чуете народни песни и танци, посетете Златоград в двата почивни дни. Там, в Етнографския археологически комплекс, ще се проведе традиционна кушия (надбягване с коне, мулета, магарета), а зрителите ще бъдат забавлявани с народни песни и танци, със скара и вино на открито.

Традиционната кушия се организира на Тодоровден, тъй като според народните вярвания светецът Тодор обличал девет кожуха и отивал при Бог да проси за лято. На иконите е рисуван като ездач на бял кон и змееборец. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Известен е и с имената Тудорица и Конски Великден заради надбягванията с коне.

Кукерски празник в Стралджа

В Стралджа като че ли пренебрегват женския празник и на 8 март ще отбележат края на зимата и идването на пролетта с маскарадни игри. Парадът ще е предвождан от булка, която всъщност е мъж, облечен в женска народна носия. До нея ще върви годеник, който носи кросното, използвано при тъпченето на гроздето, от което се прави шарата за виното и ракията. Лицето на годеника е покрито с „мельо“, което е специално шито ръчно от коприна.

Участниците в кукерския парад обикалят из улиците на Стралджа, за да прогонят с шума на хлопките злите сили. Те носят и специално издялани дрянови пръти, на които са закачили кожи (заешки или агнешки). С тези пръчки кукерите имат за задача да бият всичко живо – за здраве и берекет. Онези, които имат късмета да бъдат посетени от кукерите по домовете им, ги даряват с яйца, пари и стралджанско червено вино (кераца или мискет).

Накрая кукерският парад отново се връща на площада на градчето, където булката изпълнява ритуал за плодородие, здраве и берекет. Тя се качва на дървено рало и така годеникът обикаля с нея площада. Посланието е ясно – след гоненето на злите сили, пак идва ред да се работи.

 

Така с усмивки и хубави спомени започнете новата седмица.