Предупредиха принц Хари и Меган Маркъл, че има риск да отвлекат сина им

Бившият личен бодигард на принцеса Даяна – Кен Уорф, предупреди за засилена заплаха от отвличане на Арчи Харисън, син на британския принц Хари и херцогинята на Съсекс Меган Маркъл.

 

В интервю за телевизионната програма Good Morning Britain Уорф изрази увереност, че съществува сериозен риск от отвличането на правнука на кралицата на Великобритания на фона на лишаването на родителите му от охрана след отказа им от кралските задължения, което ще влезе в сила на 1 април 2020 година.

Според Уорф кралица Елизабет Втора и бащата на принц Хари, принц Чарлз, трябва да плащат за защитата на Хари и Меган от джоба си. Според него това няма да е безпрецедентно събитие, тъй като кралицата финансира защитата на принцесите Беатрис и Евгения, дъщери на втория й син принц Ендрю, херцог на Йорк.

Постоянната охрана на принц Хари, Меган и Арчи, предоставяна от британските данъкоплатци, струва 1 млн. паунда годишно. По време на онлайн проучване над  90% от зрителите на телевизионната програма Good Morning Britain прецениха като неуместно гарантирането на безопасността на принц Хари, Меган Маркъл и тяхното дете за сметка на данъкоплатците.

На 13 януари стана известно, че Канада, в която живеят съпрузите, временно поема грижите за  безопасността на британския принц, но след промяната на статута на Меган и Хари на 31 март, Кралската канадска конна полиция ще спре да охранява семейството.

В Канада двойката планира да остане още няколко месеца, след което иска да се премести в Лос Анджелис, където живее майката на Меган Маркъл.

На 8 януари принц Хари и Меган Маркъл обявиха желанието си да се откажат от задълженията се като старши членове на британското кралско семейство и да получат финансова независимост от Бъкингамския дворец.  Местните медии писаха, че съпрузите не са обсъдили предварително решението си с кралица Елизабет II, от което тя била изключително разочарована.