„Не сме сами“ – големият победител на Пролетния конкурс на БНР

Дали заради засиления в последно време интерес към Космоса и съответно към извънземнитe, дали заради самотата на мнозина по време на пандемията, но песента, отнесла голямата награда на тазгодишния пролетен конкурс на БНР, носи заглавието „Не сме сами“. Нейни изпълнители са казанлъшката група AIRBAG – с основни фигури – двамата братя Петко и Николай Славов, които са автори на музиката и текста. Аранжиментът е на цялата група AIRBAG. Ето още подробности около победителите.

 

Групата е създадена преди близо 17 години. Кръстник ѝ е барабанистът на „Остава“ – Даниел Петров, като името ѝ е взето от песен на Radiohead – любима група на братята Петко и Николай Славов.

Петко Славов от AIRBAG.

През годините от AIRBAG многократно заявяват в свои интервюта, че на българските музиканти трябва да им се даде шанс на музикалния пазар, на който световните имена като че ли имат повече права. Ето че с наградата на Пролетния конкурс на БНР пред Петко и Николай Славов се откриват нови възможности. Тяхната песен ще може да участва на международния фестивал „Евросоник 2022“ в холандския град Грьонинген. Там ще прозвучи откровеното им признание: „Заложихме всичко с теб почти. Оставихме няколко мечти. Не сме сами. Тук съм. Не сме сами. Тук съм. Не казвай “Не сме обичани“. Не вярвам да сме съвсем сами.“  Въпреки че братята сякаш не крият нищо, остава да виси във въздуха многозначителното „Знаем с теб много добре какво ни отне всичко“. В крайна сметка не се разбира какво е това нещо, което им е отнело всичко – дори и живота, защото на финала песента завършва със специфичния вой на сирени на линейка.

Wet Pebbles.

Освен група AIRBAG от галаконцерта на Столичния колодрум Сердика – „Арена София“ с награди си тръгнаха още пет групи. За дебют бяха отличени дамското суинг трио Wet Pebbles с песента „Магията се завъртя“. Тя е по музика и текст на Teddy Velvet, а аранжиментът е на Wet Pebbles.

AIRBAG и Wet Pebbles са определени за победители от селекционен екип от 17 музикални експерти от Българското национално радио  – музикални редактори, звукорежисьори, журналисти и продуценти от всички национални и регионални програми.

Освен това второ жури в състав – певците Васил Найденов и Орлин Павлов, пианистите Ясен Велчев и Живко Петров, джаз певицата Мирослава Кацарова, текстописецът на инди-рок бандата JEREMY Гергана Нойкова и барабанистът и бивш депутат от ГЕРБ –  Калин Вельов са определили Първа и Втора награда на конкурса.

Electric Pie.

Първа награда отиде при Electric Pie за песента им Deux reflets. Текстът ѝ е на Алис Инджеян, а музиката и аранжиментът са на Ясмин Исинов. Втората награда отиде при Вера Шандел и Ангел Заберски за песента им „Нова пролет“. Тя е по музика и аранжимент на Ангел Заберски, а текстът е на Вера Шандел.

Кристина Иванова.

Наградата на слушателите на БНР спечели песента „Ти и аз за света“, изпълнена от Кристина Иванова и Димитър Атанасов. Тя е по текст на Кристиан Грънчаров, а музиката и аранжиментът са на Димитър Атанасов.

Като на всеки конкурс винаги има недоволни. Но тук учудващото е защо трябва да има две журита и защо в състава на едното е бившият депутат от ГЕРБ – Калин Вельов, останал в историята на Народното събрание с репликата си за буквата „П“: „Думи c „П“ кaтo „ДПC“ и „БCП“ са опacни зa здрaвeтo. Ниe музикaнтитe, кoитo зaпиcвaмe в cтудиo, aкo cтe зaбeлязaли, имaмe чeрни, кръгли мрeжички прeд микрoфoнитe, кoитo cпирaт кoмпрecиятa. Тoвa ca букви, кoитo изхвърлят мнoгo въздух. Зa cъжaлeниe при пaндeмичнa oбcтaнoвкa тoвa прeдизвиквa изхвърлянe нa cлюнки и e oпacнo зa здрaвeтo.“

Интересно защо от БНР тогава са го поканили за „Пролетния“ си конкурс? За да се убедите сами в предимствата на наградените песни – чуйте всички финалисти в конкурса: https://bnr.bg/prolet/post/101454403/pesni-finalisti.