VMA 2020: Иновации, награди и противоепидемични мерки

Тридесет и шестото издание на една от най-престижните церемонии по връчването на награди в света на музиката премина успешно, въпреки продължаващата пандемия от COVID-19. Събитието се състоя на 30-ти август, от 20:00 часа местно (американско) време. Разказваме ви кои бяха акцентите на галавечерта и при кого отиде престижната награда.

 

Място и провеждане на церемонията

„Барклис Център“ в Ню Йорк.

Дългоочакваното музикално шоу трябваше да се състои в „Барклис Център“, Ню Йорк (за първи път от 2013 г. насам), но заради нестихващата пандемия от коронавирус, организаторите трябваше да намерят други алтернативи. За късмет решението им не закъсня – шоуто бе проведено и заснето в 5 различни квартала на Ню Йорк, с колкото се може по-малко жива публика или с липсата на такава. Водещ на събитието бе американската актриса и певица Кеке Палмър.

Кеке Палмър – водеща на церемонията.

Освен това за първи път бе представена и новата система Stan Cam, позволяваща на феновете в реално време не само да отговорят на най-различни анкети, но и да заявят какво искат да видят зад кулисите на VMA 2020. Впрочем в „Барклис Център“, през 2021 година, ще се проведе следващото 37 издание на VMA.

Кой забавляваше публиката

От ляво надясно: Ариана Гранде и Лейди Гага, южнокорейската бой банда BTS, Майли Сайръс и Дожа Кат.

В програмата участваха както световноизвестните Black Eyed Peas и южнокорейската бой банда BTS (Бантан Бойс), така и новоизгряващи имена като Джак Харлоу, сестринският дует Chloe x Halle (втората ще изиграе малката русалка Ариел в предстоящата игрална версия на „Дисни“) и Дожа Кат. Но най-очакваните изпълнители на сцената бяха Лейди Гага и Ариана Гранде, които забавляваха феновете с новите си хитове Chromatica II, 911, Rain on Me и Stupid Love. Апропо, и двете бяха сред най-номинираните творци за тази година – в цели девет категории. Оттук можете да видите бляскавото им представяне – https://www.youtube.com/watch?v=5D4vjndnB0w .

Победители         

Официалното гласуване се проведе от 30-ти юли до 23-ти август, а ето и част от тазгодишните победители:

„Видео на годината“ – The Weeknd за Blinding Lights

„Песен на годината“ – Лейди Гага и Ариана Гранде за Rain on Me

„Артист на годината“ – Лейди Гага

„Най-добра група“ – BTS

„Най-добър нов изпълнител “ – Дожа Кат

„Най-добра колаборация“ – Лейди Гага и Ариана Гранде за Rain on Me

„Най-добро поп видео“ – BTS за On

„Най-добро хип-хоп видео“ – Megan Thee Stallion за Savage

„Най-добро латино видео“ – Maluma и J Balvin за Qué Pena

„Най-добра режисура“ – Тейлър Суифт за The Man (режисиран от самата нея).

„Най-добра кинематография – Лейди Гага и Ариана Гранде за Rain on Me

„Песен на лятото“ – Blackpink  за How You Like That

Лейди Гага получава MTV Tricon Award.

С най-много награди си тръгна Лейди Гага, която спечели в цели пет категории. На нея ѝ бе присъдена и новосъздадената награда MTV Tricon Award за цялостен принос в музикалната индустрия.

Джъстин Бийбър и Ариана Гранде.

Между другото, за първи път в историята на церемонията бяха представени две изцяло нови и невиждани досега категории, вдъхновени от локдауна: „Най-добро домашно музикално видео“ и „Най-доброто изпълнение по време на карантина“. В първата призът бе спечелен от Ариана Гранде и Джъстин Бийбър за песента им Stuck with U, а във втората – от латиноамериканската бой банда CNCO за участието им в MTV Unplugged at Home (мотивираща програма, представяща на живо музикалните изпълнения на различни творци по време на карантината).

Латиноамериканската бой банда CNCO.

В памет на…  

На тазгодишното мероприятие бе почетена паметта на Чадуик Боузман и на всички нюйоркчани, погрижили се за здравето и благополучието на своите съграждани по време на кризата, свързана с COVID-19. Припомняме, че афроамериканският актьор, изиграл Т’Чала в „Черната пантера“ (2018),  почина преди няколко дни на 43-годишна възраст след продължителна битка с рака.