„Лед Цепелин“ спечели тежка съдебна битка

Легендарната британска рок група „Лед Цепелин“ бе оправдана по обвинението, че е плагиатствала интродукцията на световноизвестната си песен Stairway to Heaven („Стълба към рая“) от друга група.

 

Делото мина при голямо медийно внимание, тъй като прочутата композиция не само е обявявана за една от най-великите рок песни на всички времена, но е донесла над 500 милиона долара на своите автори. През 2000 г., в класацията на ВиЕйчУан „100-те най-велики рок песни“ Stairway to Heaven е класирана на трето място, а списание „Ролинг Стоун“ я поставя под номер 31 в списъка си с 500-те най-велики песни.

Вчера (10 март) решението бе взето от американски апелативен съд в щата Калифорния, който потвърди решението на съдебно жури от 2016 година. Така членовете на групата и композитори на песента – вокалистът Робърт Плант и китаристът Джими Пейдж – бяха окончателно признати за невинни по обвинението в плагиатство. В медиите обаче се появиха информации, че адвокатът на ищеца ще провери какви са възможностите да оспори решението на апелативния съд.

Според обвинението, през 1971 г. Плант и Пейдж са плагиатствали първите акорди от песента Taurus на американската банда Spirit, която се появява три години преди Stairway to Heaven .

Делото срещу „Лед Цепелин“ бе заведено от наследника на вече покойния китарист на Spirit Ранди Улф.

Според него двете групи са се познавали достатъчно добре – свирили са заедно на първото турне на „Лед Цепелин“ в Съединените щати. Ищецът бе подал иск в размер на милиони долари.

Джими Пейдж и Робърт Плант нарекоха обвиненията нелепи и обявиха, че сами са написали песента си. А повтарящите се музикални елементи и в тяхната песен, и в  Taurus, обясниха с унаследени модели в западната музика, повтарящи се вече над 300 години.

Припомняме, че срещу „Лед Цепелин“ и преди е имало обвинения в плагиатство, включително за хита им от 1969 г. Whole Lotta Love. По някои от случаите се стигаше до извънсъдебни споразумения.

Иначе по казуса със Stairway to Heaven („Стълба към рая“) делото бе възобновено, след като се оказа, че при предишното му гледане през 2018 г. са били допуснати процесуални грешки. Тогава съдът постанови, че двете песни – Stairway to Heaven и Taurus трябва да бъдат пуснати на съдебните заседатели, преди те да обявят решението си. Тъкмо това отхвърлиха сега съдиите в Сан Франциско – според тях спорът е за композицията, а не за записа на песента.

И в началото на съдебната сага през 2016 г. съдията не разреши да бъдат пускани звукозаписи по време на процеса, тъй като преди 1976 г. наличните материали са само нотните листове на двете парчета, а няма оригинални записи, със защитени авторски права.

Любопитна подробност е, че преди 1978-а нотите на песните са били пращани в Агенцията за авторско право. Според спомените на дългогодишния адвокат на американската банда Spirit – Ранди Калифорнийския, починал през 1997 г., Taurus не е била „патентована“ в пълния си вариант в агенцията – имало я обаче записана изцяло в един от албумите на Spirit.