Видеоигрите изместиха музиката от сърцето на младежите

Няма да сме прави, ако кажем, че видеоигрите станаха модерни през 2020 година. Те са актуални от десетилетия. Но мястото им в популярната култура стана много по-централно, откогато и да било. Една от причините са отчаяните търговци, тръгнали на лов за купувачи на видеоигри насред лунния пейзаж, оставен от пандемията. Музикални фестивали нямаше, но видеоигри – бол.

 

Американските политици се обърнаха към видеоигрите, за да убедят младите да гласуват. (Джо Байдън и Камала Харис, както и Александрия Окасио-Кортес играха на живо видеоиграта „Сред нас“  (Among Us).

Александрия Окасио-Кортес играе видеоигра.

Известната хватка по-възрастни политици да се опитват да изглеждат млади и готини, като ходят по концерти на популярни групи, сега отстъпи място на практиката да се играят видеоигри. Да, безспорно, пандемията също оказа своето влияние. Видеоигрите триумфираха като най-популярната форма на забавление по време на така националните карантини.

Но още миналата пролет стана ясно, че печалбите от индустрията, създаваща видеоигри, е 139 милиарда долара на година и е по-голяма от тази на Националната баскетболна асоциация и на Националната хокейна лига, взети заедно. Този декември компаниите, създаващи видеоигри станаха още по-богати. За 2020 г. приходите им са 180 милиарда долара – бележат 20% ръст, надминаващ печалбите в спорта и киноиндустрията.

Линдзи Лоън.

Най-търсените продукти през 2020 г. бяха платформите за игра – през пролетта – Nintendo Switch, а през есента – PlayStation 5. Заради затворените барове и клубове дори актрисата и легендарна купонджийка Линдзи Лоън се снима как играе на новия PlayStation 5.

Най-очакваното събитие тази година беше появата на Cyberpunk 2077, с Киану Рийвс в главната роля и саундтрак с песни на Граймс, Софи и Ейсеп Роки. Създаването на научно-фантастичната игра струва 317 милиона долара. В днешно време видеоигрите разполагат с огромен бюджет – по-голям и от на холивудски проект. (Най-скъпият филм, правен някога, е „Аватар“. Създаден е през 2009 г. с бюджет от 478 милиона долара). И въпреки че  Cyberpunk 2077 имаше проблеми още при появата си, играта бе продадена в 13 милиона копия.

На терена на музиката и модата световните творци също се обърнаха към естетиката на видеоигрите. На модния фронт Balenciaga подготвя есенна колекция под формата на видеоигра. На музикалната арена Травис Скот и Лил Нас Екс записаха саундтраци към видеоигрите Fortnite и Roblox. Скот изнесе концерт, който бе гледан от 12 милиона зрители – двойно повече от аудиторията на MTV Video Music Awards през 2020 година.

Травис Скот.

Свидетели сме на културна промяна. Видеоигрите замениха музиката като основно място за социално общуване. Някога рокът и хип-хопът диктуваха стила на младите поколения, а днес те са вдъхновявани от кибер пънка и фентъзи игрите.

В социологическо проучване на Whistle, 68% от анкетираните мъже от поколението Z (родените между 1996 г. и 2009 г.) признават, че игрите са важна част от тяхната идентичност, 91% казват, че играят редовно видеоигри, а 74% отговарят, че видеоигрите им помагат да останат свързани с приятелите си. Като имаме предвид последното, имаме ли основание да се притесняваме?