Диригентски трансфер – сър Саймън Ратъл начело на Баварския радиооркестър

В началото на декември 2019 г. диригентът на Баварския радиооркестър Марис Янсонс изненадващо почина. Договорът му изтичаше през 2024 година.  Янсонс бе известен като много импулсивен и експресивен диригент – професионалист, раздаващ себе си до пълно изчерпване. Скоростта и интензивността, с която живееше, го докара до масивен инфаркт през 1996 г., но той бе спасен от лекарите. През 2019 г. нямаше подобен късмет и Баварският радиооркестър осиротя. На Янсонс трябваше да се намери заместник. Скоро дойде добрата новина – 65-годишният сър Саймън Ратъл – доскорошен диригент на Лондонския симфоничен оркестър ще застане начело на Баварския радиооркестър и ще заема поста няколко сезона – включително и през 2023/2024 година.

 

Марис Янсонс.

„Със страстната си любов към музиката, артистична гъвкавост и пленяваща харизма той ще бъде изключително достоен наследник на Марис Янсонс“ – обяви директорът на Баварския радиооркестър Улрих Вилхелм. Той добави и че сър Саймън Ратъл, като никой друг, може да развълнува меломаните. Това е важно качество особено в момент, когато хората на изкуството се борят с ограниченията, наложени им заради пандемията.

Британецът има сериозен опит с немски оркестри и то не само защото често е заставал на диригентския подиум пред Баварския радиосимфоничен оркестър. От 2002 г. до 2017 г. е главен диригент и артистичен директор на Берлинската филхармония, като от 2018 г. взима диригентската палка в Лондонския симфоничен оркестър.

Сър Саймън Ратъл.

Научавайки за предложението за „трансфера“, сър Саймън Ратъл обяви: „Това е въодушевяваща новина“. В музикалните среди неговият избор не бе изненадващ. Сър Саймън Ратъл бе предпочетен в конкуренция с 45-годишния канадец Яник Незет-Сегуин, който в момента е музикален директор на Нюйоркската опера. Другият му конкурент бе австриецът Франц Велсер-Мьост, който от 2002 г. е музикален директор на Оркестъра на Кливланд.

Крайното решение трябваше да вземе директорът на Баварския радиооркестър Улрих Вилхелм. Той имаше желание да се произнесе още преди да изтече мандатът му, на 31 януари, като основно държеше да се допита до оркестъра. Вилхелм винаги е подчертавал, че работи в много тясна координация и сътрудничество с музикантите от Симфоничния оркестър. Пандемията от коронавирус обаче обърка плановете му. Ограниченията за пътуванията и отменените концерти затрудниха преговорите и намирането на кандидати.

Маркус Зьодер.

Друг важен аспект при избора на нов главен диригент бе темата за планираната нова концертна зала в Мюнхен, за която се очаква да се превърне в новия дом на оркестъра. Марис Янсонс винаги е държал музикантите му да имат подобно пространство. Той дори се уговарял строителството да започне през пролетта на 2018 година. Към днешна дата всичко продължава да е на ниво проект, като се търси възможно най-добрата оферта. А баварският министър-председател Маркус Зьодер от Християнсоциалния съюз продължава да работи отдадено за реализацията на идеята – нова концертна зала и за достойно посрещане на новия диригент на Баварския радиооркестър – сър Саймън Ратъл.