„Фролайн Лизер” – изгубената картина на Густав Климт

Разказваме ви за изгубената преди повече от 100 години творба на австрийския художник.

 

 

 

Въпросното произведение на изкуството представлява портрет на фролайн Лизер, предполагаемата дъщеря на виенчаните Юстус и Хенриете Лизер. Завършено е през 1917 г., маслени бои върху платно и е с размери 140 х 80 сантиметра. Последните му собственици, по информация на BBC и Stern, са австрийско-еврейско семейство, като следите на шедьовъра се губят след 1925 година.

Цялата картина.

Оказва се, че актуалните му собственици, които купили портрета на госпожица Лизер през 60-те години, до неотдавна не подозирали, че притежават автентична творба на Густав Климт.

Дворецът Кински, където понастоящем се намира едноименната аукционна къща.

Понастоящем картината се намира в австрийската аукционна къща „Кински” и се продава за немалката сума от 54 млн. долара: „Платно от подобна рядкост, творческо значение и ценност не е било предлагано на търг в Централна Европа от векове…” – гласи официалното изявление на „Кински”.

Преди творбата на Климт бъде пусната на търг на 24-ти април тази година, тя първоначално ще бъде изложена в различни държави, като Великобритания, Швейцария, Германия, Китай и други.