Вестник “БАНКЕРЪ” отпразнува 30 години

На 12 април “БАНКЕРЪ” отбеляза подобаващо 30-годишния си юбилей. Макар и без физическото присъствие на своя създател и единствен досега главен редактор Бистра Георгиева, напуснала ни внезапно на 29 август 2022 г., духът й сякаш витаеше в зала “Опера” на столичния хотел “Астория”.

В изискана атмосфера и на фона на композициите на “Банкер суинг бенгс” с ръководител Димитър Шанов, банкери, политици и бизнесмени поднасяха своите поздравления на първородния син и наследник на Бистра – Илия Джагаров.

Той имаше специална изненада за гостите – излъчи видеозапис от третия рожден ден на вестника, когато – по молба на Бистра, на която никой не е в състояние да откаже – той започва работа във вестник “БАНКЕРЪ”. Още на нищо и никаквите 16 години…

“Неслучайно сте избрали този чудесен ден – 12 април, защото винаги сте се сравнявали с космическите постижения”, отбеляза в поздравлението си вицепрезидентът на България – Илияна Йотова.

Илияна Йотова

 

Йотова призна, че често пъти се е чудела каква е тайната за дълголетието на вестника и накрая е открила разковничето: целите, които непрекъснато са си поставяли всички – и ръководители, и журналисти – са били да надскочат себе си така, че да прескочат собствената си летва, умишлено и непрекъснато вдигана все по-нависоко.

Докато на сцената се сменяха кадри с първите страници на вестник “БАНКЕРЪ” – още от първия брой, после с приложението за законност и власт – “Параграф 22”, и накрая – с главата на електронния вестник, немалко от гостите се връщаха назад във времето и съпоставяха своята възраст с неговата.

“Тридесет години е сериозна възраст и то не само защото съм горе-долу на толкова, а защото това време е сериозно предизвикателство за оцеляването на една медия”, отбеляза вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов. Той отдаде дължимото на невероятните усилия на Бистра Георгиева, подчертавайки, че тя е изградила институция в България, обучила е много кадри в медийния сектор.

Атанас Пеканов

Министърът на правосъдието Крум Зарков призна, че е приел поканата за тържеството не толкова защото вестникът е „БАНКЕРЪ“, а защото „БАНКЕРЪ“ е вестник.

“За 30 години вестник „БАНКЕРЪ“ доказа, че с него може да се спори, с него може да се мисли, и с него можеш да се информираш”, отбеляза Зарков. Той разказа, че в качеството си на правосъден министър си е дал сметка, че единствената борба срещу фалшивата новина е в марката на вестника, в съвестта и в името на журналиста.

Крум Зарков

И докато правосъдният министър отчете с какво му е полезен днес “БАНКЕРЪ”, Виолина Маринова – председател на Управителния съвет на фондация “Атанас Буров”, се върна в миналото и направи кратка равносметка.

Виолина Маринова

“През много трудни години преминахме заедно с вестник „БАНКЕРЪ“ – като започнем от създаването на търговските банки от клоновете на БНБ и преминем през хиперинфлацията, деноминацията, фалита, окрупняването и приватизацията на банките”, призна Маринова.

Тя подчерта, че “БАНКЕРЪ” е професионален вестник. Но, за да разсее всякакви съмнения за заговор между медията и финансовите институции, тя направи едно много важно уточнение. През годините банките са работили с вестника не за друго, а за да обяснят позициите си по различните дискусионни въпроси и парливи теми така, че тези техни възгледи да бъдат разбрани от всички.

Петя Димитрова

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България – Петя Димитрова, уточни, че за банковата общност вестник „БАНКЕРЪ“ винаги е бил олицетворение на вдъхновение, доверие и развитие.

“Банките в България имат нужда от вестник „БАНКЕРЪ“, подчерта Петя Димитрова и ни пожела да съхраним увереността и устрема на Бистра Георгиева.

Към гостите на тържеството пожелания отправи и Силвия Джагарова – главен редактор на списание “Banker Special”. Тя отбеляза, че “БАНКЕРЪ” има двоен празник – освен 30-годишнината на финансовата медия се чества и 15-годишнината на списанието “Banker Special”.

“Това нямаше как да се случи без високия професионализъм, помощта и безценните съвети на Бистра Георгиева”, призна Джагарова. И пожела на гостите приятно прекарване и светли великденски празници с думите “Не забравяйте, че побеждават онези, които вярват в успеха. Вярвайте и успехът ще бъде ваш!”

Илия Джагаров и Силвия Джагарова

Водещият на тържеството – Богдан Томов, който преди години сравни енергията на Бистра Георгиева с ураган, се затрудни да изчете всички поздравителни адреси и честитки, изпратени по случай 30-годишнината на “БАНКЕРЪ”. Сред които бяха пожеланията на държавния глава Румен Радев, на вицепремиера по обществения ред и сигурност Иван Демерджиев, на финансовия министър Росица Велкова-Желева, на председателя на Българската стопанска камара Добри Митрев, на директора на Агенция “Митници” – Павел Геренски, на председателя на Сметната палата – Горица Грънчарова – Кожарева, на председателя на Надзорния съвет на “Българска банка за развитие” – доц. д-р Росен Карадимов.

Всяко поздравление беше важно, защото потвърди “диагнозата” на вицепрезидента Илияна Йотова: независимо от това какво е трябвало да отразяват журналистите на “БАНКЕРЪ” през изминалите три десетилетия, те са устояли.

Празникът продължи до среднощ и за благоприличието му – за жалост на жълтите и булевардни “хроникьори” – си имаме най-малко 3000 снимки.