Весела Ивчева пред “Banker Special”: Нотариусът е стожер на правната сигурност

Брой 72 на списание “Banker Special” вече е продаден, но интересът към гостите продължава да е голям. Ето защо публикуваме най-интересните интервюта, без съкращения. Едно от тях е с Весела Ивчева.

Тя е утвърден специалист в областта на нотариалното право и нотариус с дългогодишна практика. Разговора с нея водят главният редактор на списание „Banker Special“ Силвия Джагарова и Калоян Атанасов.

Госпожо Ивчевa, кои са житейските принципи, в които вярвате?

– Бях много любознателно дете, израснало в обикновено българско семейство. Имах морала и подкрепата на баща си, че трябва да отстоявам нещата, към които се стремя и искам, и на практика аз едва на 13 години чух, че съществува думата „не”.

Това ми помогна много в живота, защото и сега за мен няма невъзможни неща. Винаги съм препоръчвала на приятелите си и на моите деца да възпитават потомците си във висок морал, да се стремят да им дадат критерии за доброта, но да се стараят да пазят самоуважението към себе си и уважението към другите като личности, да ги стимулират сами да взимат решенията си и от малки да се стараят сами да ръководят постъпките си.

Иначе казано, мисля, че ако човек не е възпитал децата си в уважение към родителите и обществото, не е направил най-важното в живота си. Трябва да сме благодарни на съдбата за физическите и морални трудности, които ни е изпратила, защото те ни каляват и ни правят по-силни и по-успешни в живота.

Как и защо избрахте да се реализирате професионално като нотариус?

– Нещата, с които се гордея: Без да бъда принудена да работя, учих право в Софийския университет право и се трудех, за да бъда независима и да докажа на себе си, че мога да се справя.

На тридесет и няколко години имах куража да напусна престижна за времето си държавна служба, позиция спечелена след няколко изпита и тестове, и да приема предизвикателството без почти никакви осигурени средства да поема сама по пътя на адвокатската професия, без да имам юристи в семейството си и без дори да съм стъпвала при адвокат.

Пет години по-късно приех ново предизвикателство – да тръгна заедно с 119 колеги от София по пътя на една частна професия – нотариус, за която бях чела само в романите на Балзак.

Не беше лесно. Няма да забравя думите на един опитен колега и бивш председател на Латинския нотариат, който дойде да ни поздрави и да ни представи новата професия: „Нотариусът през деня чете и разписва документи, а нощно време – не спи и премисля дали не е сбъркал някъде”.

Нотариусът носи отговорност, както с цялото си имущество, така също дисциплинарна и наказателна отговорност. Бих казала и високо морална отговорност. Той е стожер на правната сигурност и смисълът на професията е да предотвратява съдебните спорове.

Вие сте сред най-търсените и популярни нотариуси в София, дори казват за вас, че сте собствен бранд в тази професия. Ласкаят ли ви подобни оценки?

– Нормално е тази оценка да ме ласкае, но аз съм я постигнала с високата си всеотдайност при упражняване на моята професия.

Според вас, адекватни ли са регулациите в дейността на нотариусите на национално и европейско ниво, или е необходима промяна?

– Поради високата отговорност на професията, която е свързана ежедневно с имуществото на хора, често събирано цял един човешки живот,професията трябва да бъде регулирана, за да се запази смисълът й.

Кои са най-предизвикателните професионални казуси, с които се сблъскахте в изминаващата 2023 година?

– Казусите са неизчерпаеми, многобройни, и всеки е уникален и с голямо значение за хората, които се засягат. Един от последните ми случаи, например, беше свързан, с брачен договор, сключен 2001 г. в Германия. По онова време в България този институт все още не беше учреден, това се случи по-късно – през 2009-а.

Автор сте на три тома за съдебната практика, свързана с нотариалното производство. Това ли е Вашият начин да учите по-младите си колеги на тънкостите на професията?

– Високата отговорност на професията беше основнана причина да издам три тома със съдебна практика, свързани с ежедневното решаване на сложни правни казуси с цел да бъда полезна на колегите и на идващото след нас младо поколение юристи.

Работите също така в сферата на корпоративно, търговско и ипотечно право – в коя от тези сфери има най-много „подводни камъни“?

– Спецификата на нашата професия е високата отговорност и внимание във всеки един казус. Нотариусът няма право да е безотговорен и при най-лекия казус, така че вниманието и изострената чувствителност да не се допусне грешка е са валидни при всеки един случай.

Известен ценител на изкуството сте, какъв тип произведения Ви допадат и кои са любимите Ви творци?

– Това е друга моя слабост. Обичам нетрадиционни техники и изявени личностни стилове. Тоест авторите да са уникални с произведенията си. Всяка, закупена от мен картина минава през сърцето и душата ми.

Имала съм тежки моменти, в които непозната за мен картина, е събаряла планини от напрежение в душата ми. Това са незабравими за мен моменти. Не е важно дали картината е голяма или малка.

Вие сте елегантна и стилна дама, какво е отношението ви към модата?

– Обичам модата, винаги се интересувам от актуалните тенденции и се старая да съм в тон с модата. Чувствам го като част от мен и освен това е много разторващо.

Мисля, че всяка жена, която уважава себе си и иска да бъде красива, трябва да следи модата.

Обичате ли пътешествията, кои са любимите Ви дестинации за уикенда или за ваканция?

– При тази ежедневна отговорност, свързана с професията, която съм си избрала, за мен е най-голямото щастие да бъда със семейството или с приятели на различни места. Като българка често се гордея, че в България човек има прекрасната възможност да се любува както на природна красота, така и на прекрасни малки и по-големи хотели, създадени с грижа и обич.

В последните години открих едно прекрасно кътче в подножието на Пирин планина – Пирин голф клуб, където вече имам доста приятели, и където човек може да се наслаждава, както на природните ни красоти, така и на достиженията на цивилизацията.

Бихте ли ни разказала нещо повече за семейството си, как ще прекарате Коледните и Новогодишни празници? Какво си пожелавате в професионален и личен план за идващата 2024 година?

– Имам подкрепящо семейство. Радвам се на подкрепата на съпруга си и на двете си деца, които вече създадоха свои семейства и самостоятелни бизнеси.

Радвам се на трима внука – Веселин на 6 и близнаците Стефан и Виктор на 2 години. За моя радост обичаме да сме заедно. Традиционно правило в семейството е да се събираме по празниците и всеки се включва с желание в голямата организация.

Основател на „Ротари клуб“ в София сте, какви са целите Ви като представител и лидер на това доброволческо общество?

– „Ротари“ е любима моя тема. Благотворителността е е едно от моите хобита, обичам да се раздавам и да правя добро за хората, и съм сигурна, че положителна енергия, която човек раздава, Вселената му я връща. В „Ротари“ съм срещнала безкрайно много позитивни хора с отворени сърца към доброто и едни от най-добрите ми приятели.