Възрастта не пречи на стила

„Никога не бих си помислила, че толкова хора ще искат да ме гледат на моята възраст”, казва 84-годишната Шу Шу-е. Тя гордо се усмихва в ателието си за химическо чистене, където на щандовете над главата й и в стъкления шкаф зад гърба й са подредени изпрани и изгладени бельо и дрехи.

 

В продължение на почти 70 години тя и 83-годишният й съпруг Чан Вандзи, тихо и спокойно чистели дрехите на жителите на района Хоули в град Тайчжун, намиращ се в централната част на Тайван. През дългите десетилетия при тях са се трупали стотици облекла, които клиентите им са забравили да си вземат.

Но неотдавна, внукът им Риф Чан ги убедил да облекат забравените вещи, да се снимат с тях и да публикуват фотографиите в Инстаграм. За тяхна изненада постовете се превърнали в хит, а акаунтът WantShowAsYoung (Искам да изглеждам млад) има 130 хил. последователи в цял свят.

Но Риф Чан казва, че целта му не е била неговите баба и дядо да се прочуят в социалните мрежи. Той просто искал те да не скучаят: „В ателието няма никой, те започват да заспиват зад щанда, а настроението им е нулево. Затова си помислих: щом като така или иначе имаме тези непотърсени дрехи, бих могъл да напомня на хората да си ги приберат, а и да покажа на баба и дядо, че животът им може да бъде интересен дори на старини”, пояснява Риф в неотдавнашно интервю.

И така, въоръжен със съветите на приятели разбиращи от мода, той помогнал на възрастните си роднини да съчетаят тоалети от ризи, шорти, блузи и поли, добавяйки аксесоари като чанти, шапки и слънчеви очила. След това направил няколко снимки в стила на модните списания, на които баба му и дядо му позират в ателието си фона пералните машини и сушилните. Самите модели били приятно изненадани от новите си образи – на снимките дядо му, с шорти и цветни ризи, изглеждал така, сякаш отива на почивка в Куба, а баба му била прекрасна с блузите и полите, които подчертавали стройната им й фигура.

И двамата умеят да позират със стил и шик, въпреки осемдесетте си години. „В такива дрехи се чувствам с 30 години по-млад”, казва с усмивка Чан Вандзи. А любимият тоалет на съпругата му е нейната собствена карирана пола и блуза, изоставена от клиентка, заедно с шапка.

Чан Вандзи, който открива химическото чистене на 14-годишна възраст, за да издържа семейството си, казва че хората започнали да изоставят дрехите си едва през последните години, когато станали по-достъпни. „В миналото дрехите бяха много скъпи, – спомня си той. – Когато се женех, трябваше да платя за костюма си цяла каруца, пълна с 20 чувалчета ориз. В онези години дрехите бяха толкова скъпи, че човек можеше да ги заложи в оказионен магазин, ако му трябват пари”.

Чан Вандзи разказва, че някои хора оставят вещите си, защото не са местни, и прибирайки се вкъщи, просто забравят да си ги вземат. Други умират, а роднините им не се нуждаят от техните дрехи. Трети се развеждат и забравят, че са дали дрехи за химическо чистене.

Чан Вандзи и съпругата му са предали стотици дрехи на различни благотворителни организации, особено на такива, които помагат на пострадали от стихийни бедствия, но въпреки това при тях остават големи количества непотърсени вещи.

Отначало съпрузите се чувствали неловко, обличайки чужди дрехи, това се смята за недопустимо в техния бизнес. Но внукът им ги убедил да погледнат по нов начин на вещите, в прекия и в преносния смисъл, и да покажат на всички, че дори старите дрехи може да се превърнат в модна екипировка, а възрастта не пречи на добрия стил.

„Отначало те не разбираха това, – признава Риф. – Те и сега не разбират кое е модерно и кое не, но когато са били млади, са били в крак с модата. И са мислели, че съвременните младежи няма да разбират дрехите, които е носило тяхното поколение”.  Но сега вече са променили отношение си.

По-рано бабата и дядото на Риф никога не са имали профили във Фейсбук или в Инстаграм, но сега с радост слушат как техният внук им превежда коментарите, пълни с комплименти, под снимките им.

„Вие двамата сте толкова симпатични, не спирайте да го правите” – написа жена от Лондон под техен пост в Инстаграм. „Любовта на Вандзи и Шу-е ме кара да мисля, че не е толкова страшно да остаряваш” – пише друг техен последовател.

Това, което най-много радва семейството е фактът, че карат много други да осъзнаят:  възрастта не е пречка да изглеждаш стилно и да се радваш на живота. „Много хора не са толкова стари, но са стари в сърцата си. Те казват, че нямат сили и непрекъснато си почиват, и почиват, докато здравето им не се предаде окончателно”, – казва Шу-е. Нито тя, нито съпругът й възнамеряват да се пенсионират.