Възхвала на морето от Mikimoto

В разпространителската мрежа вече може да намерите брой 72 на списание “Banker Special”.

Но преди да изпитате удоволствието от докосването на последната за 2023 г. „хартия“, ви предлагаме мил спомен – представяне на японската марка за луксозни бижута “Mikimoto”. Автор на текста е главният редактор на списание “Banker Special” – Силвия Джагарова.

Японската марка за луксозни бижута “Mikimoto” избра да отбележи 130-годишнината от създаването на култивираната перла с нова колекция от високи бижута. Неслучайно тя носи името “Praise To The Sea” – “Възхвала на морето” и отдава почит към произхода и корените на бранда.

Изпълнена с цветове, форми и вдъхновение от океана, тази колекция е дълбоко гмуркане в морето на творчеството. Приживе г-н Микимото обичал да казва: „Мечтата ми е да украся вратовете на всички жени по света с перли“.
Великолепието на огърлицата “School of Fish” и обеците към нея със скъпоценни камъни в синьо и зелено сякаш почита този негов ангажимент към перлите.

“Mikimoto” представи “Praise To The Sea” по време на парижката “Седмица на модата” през август 2023 г. и обяви, че ще започне да продава украшенията в Япония на 7 октомври 2023 година.

Основана през 1893 г. от Кокичи Микимото, японски предприемач и създател на първата по рода си култивирана перла, марката “Mikimoto” се разраства от обикновен бизнес за продажби от врата на врата до превръщането й в неофициален световен бижутер на Япония. Днес брандът разполага с бутици по целия свят.

Уникални бижута, вдъхновени от фауната и флората
Всяко от 50-те уникални произведения в колекцията прославя един от най-големите дарове на майката природа – морето. С тази колекция “Mikimoto” фокусира вниманието не само върху култивираните (и някои естествени) перли, но и върху уменията на своя талантлив екип.

Резултатът е уникални и реалистични произведения на изкуството, имитиращи подводната фауна и флора, много от които се отличават с редки и ефектни цветни скъпоценни камъни. Сред най-ярките илюстрации за това е сетът от бижута “The Blue Whale”.

The Blue Whale

Той се състои от колие и капкови обеци, които драматично изобразяват грациозното движение на семейство сини китове, плуващи в синхрон под водата.

Турмалини, сапфири, аквамарини и гранати са разпръснати сред вихрушка от диаманти и водовъртежи от бяло злато, имитиращи движението на водата, в която плуват двата бозайника.

Своеобразен акцент е 41.54-каратов зелен турмалин, сгушен в сърцето на огърлицата, който подчертава цветния нюанс на океана и брилянтната динамика в движенията на китовете.

School of Fish

Колието-яка “School of Fish” със сигурност е друга звезда от колекцията “Praise To The Sea”. Изработката му отнема стотици часове, за да вдъхне живот на ято риби, плуващи елегантно в морските дълбини. Перлите “Aкоя” са комбинирани с 11 различни цветни скъпоценни камъка, пресъздавайки вълнообразната форма, която рибните пасажи образуват с движенията на телата си.

Изключителното бижу до голяма степен напомня на яките, носени от дамите във викторианските времена.

“The Sea Urchin

В този комплект са използвани скъпоценни камъни, пресъздаващи буквалната форма, цветовите нюанси и тонове на мистериозния морски таралеж. В сърцето на пръстена се крие рядък 1.28-каратов александрит, известен с магичната си способност да променя своя цвят от наситено лилаво или пурпурно до зелено, в зависимост от светлината.

Шипове на морския таралеж тръгват от централния камък, украсен с турмалини, сини и лилави сапфири, изумруди и диаманти, подредени върху черна платина с покритие от родий, за да имитират уникалната му форма. Основният елемент в дизайна на перлената огърлица е същата форма на морския таралеж, но в много по-светли и меки тонове. Акцентът в украшението е 14.05-каратов воден опал, заобиколен от гранати, сапфири в топли тонове, диаманти и бял седеф, поставен в бяло злато.

“Coral necklace“

Тази пищна огърлица пресъздава тръбните форми и меките розови нюанси на морските корали под плитките морски води чрез селекция от цветни скъпоценни камъни с различна шлифовка. Това, което веднага хваща окото, са двата розови морганита с тегло съответно 15.49 карата и 16.47 карата. Присъстват обаче и топази, гранати, сапфири и диаманти, разположени в свободни кръгли форми, за да изобразят спираловидния ефект на естествената структура на корала.

Дизайнът на гривната от бяло злато и диаманти в този комплект придава по-хладно усещане за кораловата форма, характерна за по-големите дълбочини. Заедно двете украшения представляват различните среди, в които може да се намери това морско растение.

The Sea Anemone Earrings

Дизайнерският екип на “Mikimoto” пресъздава реалистичната форма на морска анемона, сухоземно цъфтящо растение, открито на водното дъно. Анемоните често се използват от рибите, за да се скрият от по-големи хищници. Органичната форма на тръбното тяло на анемоната е изработена от бяло злато и избухва във всички нюанси на дъгата, тъй като е покрито с многоцветни сапфири, гранати, шпинели и диаманти. Но най-забележителен е 14.04-каратовият танзанит с капковидна форма, който виси в центъра.