Фредерик Х – новият крал на Дания

Датската кралица Маргрете II абдикира в полза на най-големия си син. Ето за какво иде реч:

 

На 14-ти януари, неделя, досегашният монарх на Дания – Маргрете Втора – най-накрая реши да се оттегли от кралските си задължение. По този начин синът ѝ Фредерик се възкачи на датския трон като крал Фредерик Х, съобщават от френската медия Le Point.

Кралица Маргрете II с най-големия си син Фредрик.

Малко след 14 часа, местно време, датската кралица пристигна в двореца Кристиансборг в Копенхаген. Облечена в приказен тъмнорозов тоалет, Маргрете II подписа акта за абдикация – това се случва за първи път в историята на Дания от 900 години насам. Така 55-годишният ѝ наследник успя официално да стъпи в длъжност като новия суверен на Кралство Дания.

Кралица Маргрете II подписва документа за абдикацията ѝ.

Близо милион души се бяха стекли от всички краища на страната в столицата, за да видят новия си крал: представен от актуалния министър-председател Мете Фредриксен от главния балкон на Кристиансборг.

Новокоронованият суверен на Дания с министър-председателката Мете Фредриксен.

До него присъстваше и съпругата му – Мери, която се превърна в първата европейска кралица от австралийски произход. Да припомним, че тя е родена на 5-ти февруари 1972-а в Хобарт, Тасмания, с името Мери Доналдсън. Със съпруга си се запознават преди 20 години по време на Летните олимпийски игри в Сидни, Австралия. Искрата между тях толко бързо пламва, че на датския парламент му се налага бързо да приеме специален закон, чрез който австралийката веднага да стане датски гражданин, за да се венчае безпроблемно за принца.

Крал Фредрик Х със съпругата си кралица Мери, махащи от главния балкон на двореца Крисиансборг.

Мери и принц Фредерик сключват брак на 14-ти май 2004 г. в Копенхаген и не след дълго им се раждат 4 деца: Кристиан Валдемар Хенри Джон през 2005-а, Изабела Хенриета Ингрид Маргрете през 2007-а и близнаците Винсент Фредрик Миник Александър и Жозефина София Ивало Матилда през 2011-а.

Интересно е да се спомене, че датата на абдикацията на Маргрете Втора не бе избрана случайно.

Последното новогодишно обръщение на Маргрете II като кралица на Дания.

На 14-ти януари, 1972-а, Мергрете е коронована за кралица на Дания. За нея датският парламент също гласува специален закон, който позволява възкачването на датския престол и от представителите на нежния пол в кралското семейство. Нещо, което не се бе случвало досега от кралица Маргрете I (1353-1412) насам. Също така, след смъртта на британската кралица Елизабет Втора през 2022-а, Маргрете II се превърна във втория най-дълго управлявал европейски монарх.

Гравюра на кралица Маргрете I.

Да припомним, че точно по време на традиционната си новогодишна реч, Нейно Величество Маргрете II реши да обяви, че възнамерява да се оттегли от трона в полза на най-големия си син.

Цяла Дания ликува за новия си крал.

Апропо, датската монархия се води една от най-старите в света, като в днешно време близо 84 % от датското население не само я подкрепят, а напълно сърдечно приеха коронацията на новия им суверен – крал Фредерик X.