Възходът и падението на Джейми Оливър

Звездният шеф и основател на огромна империя, свързана с кулинрията, претърпя крах. Джейми Оливър, чиито успехи преди време обсъждаше цяла Великобритания остана без веригата си от ресторанти с италианска кухня. По думите на самия шеф виновни за това са Brexit и лошата ситуация на пазара, но кулинарните критици и клиентите твърдят, че храната в ресторантите му е била твърде скъпа и не толкова  добра.

 

През 2012-а британският вестник The Independent публикува статия за него със заглавие „Рецептата на успеха на Джейми Оливър“. В нея се разказваше какво и как е постигнал звездният шеф, който през 1999-а стана телевизионна звезда благодарение на предаването си  „Голият готвач“.  Тогава, през 2012-а, Оливър беше сред  500-те най-богати британци – личното му състояние се оценяваше на 150 млн. паунда.

Пак по онова време ресторантската верига Jamie’s Italian включваше 44 заведения на стойност 100 млн. паунда. Наред с тях съществуваха още три Fifteen, един Вarbecoa, два Union Jack, две кафенета Recipease, както и кулинарна школа, кетъринговата фирма  Fabulous Feasts, телевизионно студио, открито заедно с френски партньори, и издателска къща, отпечатваща книги и списанието Jamie. Всичко това се превърна в империя, създадена от младежът от Клауринг, графство Есекс. И тази империя се разрастваше с откриването на нови и нови заведения.

Преди 7 години казваха, че ключът към успеха на звездния кулинар е прагматичният му подход към бизнеса, и по-точно сериозният контрол върху финансовите потоци, професионалистите в управлението и ясно поставените цели.

Днес, обаче, когато веригата му от италиански ресторанти е под външно управление, когато 22 от останалите 25 заведения ще бъдат затворени и над 1000 човека ще загубят работата си, същият вестник Independent, макар  и с думите на друг автор, твърди че крахът на империята би могъл да бъде предвиден от самият звезден готвач, ако отделяше повече време на бизнеса, отколкото на укрепването на звездния си статус.

След 2012-а заведенията на Джейми Оливър започнаха да затварят врати. Към 2015-а той вече не притежаваше нито едно кафене от кулинарната верига  Recipease, които по-рано бяха открити в няколко точки на Лондон. През 2014-а се разрази скандал около ресторант  за месни специалитети на веригата Barbecoa – санитарната инспекция откри в него миши екскременти, мухлясали животински скелети и месо с изтекъл срок на годност.

Ресторантът затвори за 24 часа, за да поправи пропуските, но така и не успя да възстанови репутацията си. Четири години по-късно, през 2018-а, веригата  Barbecoa премина под външно управление, въпреки че Оливър все пак успя да купи един от обектите.

През 2017-а провалът застигна Джейми и в успешния му издателски бизнес – кулинарното списание Jamie престана да съществува. Ситуацията се влошаваше с всяка изминала година. През 2017-а бяха закрити шест ресторанта на  Jamie’s Italian, през 2018-а – още дванайсет. Към онзи момент веригата вече имаше 71.5 млн. паунда дългове, които впоследствие на можаха да покрият нито вливанията от личните средства на Оливър, нито банковите заеми.

Опитвайки се да посочи причините за краха Джейми Оливър казваше, че не разбира как се е случило това. „Честно казано не знам как стигнахме до тук, но според мен висшият мениджмънт се е сблъскал с нещо, което може да се нарече идеалната буря – наемите, данъците, спадът на пазара, цените на продуктите, Brexit, ръстът на минималната заплата. Случиха се много неща…“.

Той, обаче, премълчава още една причина – изключителната непопулярност на неговите заведения и негативните отзиви, които наводняват интернет. Ресторантските критици отбелязват, че ястията в тях са твърде скъпи за ресторанти от средния ценови сегмент, а качеството им не е достатъчно високо.

Веднъж лондонският критик Марина О’Лофлин заяви пред Daily Mail, че трябва да й се плати допълнително, за да отиде в някое от италианските заведения на Джейми.

Бивши служители на ресторантите на Оливър пък споделиха за изданието, че качеството на ресторантите се е влошило с нарастването на техния брой. „По-рано си струваше да отидеш в някое от тези заведения, но с времето това се промени, – казва  Джош Сингх, бивш служител на веригата. – Компанията спря да обръща внимание на някои неща, а качеството на ресторантите се смъкна до това на средните заведения, с каквито е пълно по централните улици“.

Друг аномимен източник, съобщи за Daily Mail, че преследването на печалба не е от полза за ресторантите.

„Чувствах се под натиск, защото трябваше да принуждавам гостите да сядят, да поръчват и след това бързо да напуснат, – казва той. – В по-натоварените нощи се чувствах като на конвейер. Въпросът е, защо да плащате 100 паунда, когато сте принудени да ядете по-бързо? Със същия успех може за отидете в Макдоналдс“.

Веригата на Джейми Оливър се оказа толкова огромна, че не можа да понесе собствената си тежест. Очарователният телевизионен водещ, автор на най-популярните готварски книги, борец за здравословно хранене на децата не успя да се справи с управлението на гигантската си империя. Възможно е Brexit и покачването на цените да да са я убили. Но също и безсилието на основателя й да спре навреме.