Във Великобритания големите вериги от супермаркети изнемогват с доставките

Британските супермаркети бяха сполетяни от нова напаст. Ако до преди месец те плашеха купувачите с празните си щандове и не успяваха да ги попълнят със стоки, сега се оказва, че няма кой да доставя продукти на всички желаещи да ги получат в домовете си.

 

Английските супермаркети на веригата Tesco признаха, че не се справят с обработката на поръчките за доставка и призоваха клиентите лично да правят покупките си. Главното е да носят маски и ръкавици.

Въпреки че през март продажбите започнаха с трескаво презапасяване на потребителите, което добави 2 млрд. паунда към печалбата на супермаркетите в цялата страна, сега те търпят загуби. Купувачите вече не горят от желание да висят на опашки, опитвайки се да спазват дистанция и предпочитат куриерските доставки в домовете си.

Британската верига Tesco първа се обърна към клиентите си с призив да се върнат в магазините и ограничи списъка на категориите стоки, които може да се поръчват онлайн. Изпълнителният директор на веригата – Дейв Луис, заяви пред Би Би Си, че за покупката на 90 на сто от всички категории стоки, британците ще трябва да отидат лично в магазините.

Продоволствените запаси в складовете засега са достатъчно, но възможностите за тяхната доставка на потребителите не съответстват на търсенето. Натоварването на куриерите достигна своя максимум след призивите на правителството гражданите за си останат вкъщи и по възможност да не посещават търговските обекти като едни от най-опасните места за разпространение на коронавируса.

Заради наплива от онлайн посетители се наложи супермаркетът  Ocado да затвори своето приложение и интернет магазина си още на 18 март. Оказа се, че опашките пред касите са се прехвърлили онлайн. Приложението Farmdrop въведе практиката за резервиране на слотове за доставки, където може веднъж дневно оформиш поръчка за определeн час и да изчакаш известно време на електронната опашка до нейното приемане. Приложението показва колкo души има пред вас.

Препоръките са да се правят по-големи поръчки, минимум за 60 пaунда, за да няма излишно разкарване на куриерите. Този подход учи гражданите да планират потреблението си и да разпределят рационално ресурсите си. Така че, ако си забравил да си купиш хляб, ще се наложи да се разходиш отивайки пеша до магазина.

Във Франция решиха проблема по друг начин – там четири вериги супермаркети обединиха усилията си с куриерите на услугата за доставка на обяд от ресторантите Deliveroo и UberEats, за да намалят времето на изчакване на поръчката до едни час. Към тази инициатива се присъединиха големи вериги като Carrefour, Casino, Franprix и Monoprix. Вярно, че по този начин могат да се поръчват само продукти от първа необходимост и в малки количества. Това е свързано с възможностите на куриерите да се придвижват с велосипеди. Така че услугата не е подходяща за седмични покупки, а е насочена към потреблението на определени категории и количества стоки.

На клиентите се предлага да избират от 50 до 100 точки от основната кошница, както и да се възползват от услугата на готовата кошница, в която фигурират органични плодове и зеленчуци, бира, вино, сирена и хумус. Средната сметка е по-висока от обичайното, защото включва и комисионата за услугата. Засега тя е достъпна само в големите градове, на жителите на селата им се налага да се снабдяват по друг начин.