Васил Левски ще бъде увековечен и в Ямбол

Тракийският град Ямбол съвсем скоро ще се сдобие с нов паметник на именития български революционер и герой Васил Левски. Ето какво друго се знае до този момент:

 

Преди няколко дни в официалната страница на Община Ямбол във „Фейсбук“ бе съобщено за провеждането на важна среща между кмета на града – Валентин Ревански, неговия заместник – Енчо Керязов, общински служители и скулптора – Любомир Добрев. Целта ѝ бе свързана с одобрението, изготвянето на техническия проект и изработването на новия бюст-паметник на Васил Левски в град Ямбол.

Идеята за паметник на Любомир Добрев.

Монументът ще бъде издигнат на главната улица на града – „Георги Раковски“, където се намират и зданието на Общината, Централата поща и търговският център „Сити Център Ямбол“. Датата на неговото откриване е насрочена за 18-ти юли 2022 година, когато се навършват 185 години от рождението на Дякона. Бюстът ще бъде изработен от бронз, а постаментът – от варовик. Около паметника ще има канделабри (лат. свещник за няколко свещи или електрически лампи), които ще му придават допълнителна тържественост.

Центърът на Ямбол.

Впрочем, идеята за създаването на монумента възниква още преди 8 години след отправена молба на Петър Панков, учредител на сдружение „Левски-Дяконът“. През април 2019-а Общинският съвет на града най-накрая дава съгласието си за поставянето и изграждането на бюста. Финансовите средства са събрани чрез дарения от граждани и фирми; ямболските общински съветници също дариха по една месечна заплата за родолюбивото начинание.

Любомир Добрев (вляво), Валентин Ревански (в центъра) и Енчо Керязов (вляво) по време на срещата в Община Ямбол.

Така, още в края на миналата година, проектът на Добрев получи най-висока оценка сред всички останали, участвали в специално обявен конкурс. Сред неговите организатори се открояват имената на Богомил Живков – член на Управителния съвет на Съюза на българските художници, Константин Якубович – главният архитект на общината, Ивайло Христов – общински съветник и ландшафтен архитект, архитектът Георги Георгиев – председател на РК на Камарата на архитектите в България, изкуствоведът Марин Добрев, известният ямболски художник Петър Тепсизов и Енчо Керязов – заместник-кмет на Община Ямбол.

Портфолиото на проекта.

Роденият в Разград победител ще получи паричната награда от 2000 лева. Да кажем няколко думи и за него – Любомир Добрев се дипломира през 1984 г. във Великотърновския университет със специалност „Скулптура“. Член е на Съюза на българските художници, секция „Скулптура“, а негови творби са били представени в редица градове като София, Пловдив, Варна, Русе, Москва, Брюксел, Мюнхен, Равена и Истанбул.