Съботно-неделните предложения: Да измислим подарък за Добри и Светла

Този уикенд ще мине под знака на празника на много именици. Затова се подгответе да ги зарадвате с най-хубавите подаръци, с най-щедрите усмивки и с най-топлите пожелания.

 

На 5-и февруари празнуват всички с името Добри и производните от него – Добрина, Добринка, Добромир, Добромира, Добри. На този ден църквата почита паметта на родената в Палермо (Сицилия) Света мъченица Агатия, чието име на старогръцки означава „добра“.

На 6-и февруари пък е денят на Свети Фотий. Неговото име на гръцки означава „светлина“. Затова и на този ден може да честити празника на хората с имена, свързвани с огъня и светлината – Пламена, Огнян, Огняна, Светлин, Светльо, Светла, Светослава.

Базар „Изкуство, вино, любов и шоколад“ пред Централни Хали

Не пропускайте този уикенд пред Централни хали няколко творчески ателиета, сред тях – IG – mishlqnche, Ателие „Красива“, Fitness Max & Running Max и Artlatin, които ще ви предложат най-оригиналните ръчно изработени бижута, най- вкусния домашно приготвен шоколад, най-доброто вино.

Очаквайте богат избор от романтични подаръци, включително грудки – бяла и розова на цветето Тубероза Полиантес. От него се прави етерично масло, което заедно с роза Дамасцена са в основата на едни от най-хубавите парфюми. Освен да си посадите Тубероза Полиантес, ще може да си купите и парфюмно масло, и крем за лице „Тубероза“, и масло от лавандула.

Освен бижута, на базара ще може да намерите и различни бебешки принадлежности като слингове – носилки за бебета, подходящи за всякакви размери и възрасти.

„Соц Кабаре: Изгубени във времето“

Като стана дума за възрасти, този уикенд „Вариететен театър“ е решил да приласкае онези от вас, които имат спомени от соц кабаретата. И в събота (5 февруари), и в неделя (6 февруари) от 20.00 часа ще може да се насладите на тематична програма, която организаторите обещават да е мила, смешна, тъжна и впечатляваща. „Не се препоръчва за зрители, родени след 1980 г., макар че и те няма да бъдат върнати“ – уточняват организаторите.

„Цветът на дълбоките води“

Ако пък искате да се върнете по-назад във времето, то в съботната вечер може да гледате спектакъла „Цветът на дълбоките води“ – режисьорският дебют на актрисата Бойка Велкова.

Спектакълът, който ще се играе от 19.30 часа в Народния театър „Иван Вазов“ разказва за  интригите в кралския двор през XVI век, в които главна роля има и кралицата на Шотландия Мария Стюарт (Емануела Шкодрева). Тя води хитра и коварна битка за английската корона и по-конкретно срещу Елизабет I (Бойка Велкова).

Авторката на пиесата Оля Стоянова представя двете кралици като загадъчни характери, които сякаш крият истинската си същност под много дълбоки води. Наред с многото си качества, те имат и също толкова много слабости и грехове. Музиката към представлението е създадено от съпруга на Бойка Велкова – Теодосий Спасов.

 Intelligent Music Project в София лайв клуб

И като стана дума за музика, не може да не споменем концерта на Intelligent Music Project в София лайв клуб. В съботната вечер може да ударите едно рамо на групата, която ще ни представлява тази година на „Евровизия“. Това са Intelligent Music Project, които от 20.00 часа ще изпълнят най-популярните си рок песни. Припомняме, че зад Intelligent Music Project стоят музиканти като Стоян Янкулов-Стунджи, Боби Косатката, Бисер Иванов, Славин Славчев, Лина Никол, Иво Стефанов, Димитър Сираков, Самуел Ефтимов и вокалистът на Rainbow – чилиецът Рони Ромеро!

„Тютюн“ В Театър „Българска армия“

В неделя, ако не познавате никого с име, свързано с огъня или светлината, и няма на кого да честитите имения ден, отбележете празника на Свети Фотий, като отидете да гледате спектакъла „Тютюн“ по романа на Димитър Димов.

Времето и мястото на срещата е известно – от 19.00 часа, в Театър „Българска армия“.

Драматургичната адаптация е дело на Юрий Дачев, режисьор е Бина Харалампиева, сценографията и костюмите са създадени от Свила Величкова и Ванина Цандева. Музиката е на Асен Аврамов. В ролята на Ирина ще видите Диана Димитрова, а Калин Врачански се превъплъщава в образа на Борис Морев.

След като гледате спектакъла, може би ще имате едно наум, започвайки новата седмица и ще се пазите от хора като Борис, приличащи „на фойерверк, който ще изгори ослепително върху мрака на някаква безсмислица“.