Валпургиевата нощ или как в Швеция отбелязват този тъй интересен празник

Всяка година в края на април и началото на май в Кралство Швеция се приготвят за голямо празнуване. Ето за какво става дума:

 

Същност:

Стара фотография на Валпургиевата нощ, която е свързана и с честванията за Първи Май – Деня на труда.

Валпургис, Валборг или Валборимесоафтон (Walpurgis, Valborg или Valborgsmässoafton) е сред най-тачените и любими празници в Швеция, честван между последния ден на месец април и първия ден на месец май. За първи път Валпургиевата нощ е обявена за официален празник през 1939 година.

Честване:

Празненство по случай рождения ден на крал Карл XVI Густав.

Тържественият ден обикновено маркира началото на лятото – най-вече тъй дългоочакваната лятна ваканция за учениците и студентите. Обичайно хората се събират по здрач, за да запалят огромни огньове, докато пеят, танцуват, пируват и се веселят. Традицията е с езически произход и е свързана с прогонването на злите духове и болести и посрещането на по-светло бъдеще. Впрочем, на 30-ти април шведите отбелязват и рождения ден на актуалния си монарх – крал Карл XVI Густав, ето защо през последните десетилетия празненствата са по-пищни и интересни от всякога.

Произход:

Немска фреска на Света Валпурга от XVI век.

В интерес на истината, Валпургиевата нощ е свързана и с почитането на паметта на Света Валпурга, англо-саксонска светица от VIII в., участвала активно в покръстването на населението на Франкската империя.

Ключови места:

Апропо, в различните градове и ленове (общини) в Швеция Валпургиевата нощ се отбелязва по различен начин:

Борленге, Даларна: Прави се огромен огън около старата желязна мина „Евентюшгруван“ (Äventyrsgruvan).

Карлщад, Вермланд: Организирана хорова музика и огромен огън в градския парк „Мариебергсскоген“ (Mariebergsskogen).

Упсала, Упланд: Близо 100 хил. души се събират всяка година, за да запалят огъня в парка „Економикум“.

Стокхолм, лен Стокхолм: Там са най-големият огън и празненства от цяла Швеция. Оттук можете да видите и видео от Валпургиевата нощ от 2018 г. – https://www.youtube.com/watch?v=gawCr8Idrcg .

Гьотеборг, Вестра Йоталанд: Празнуващите се събират в парка „Тредгордшфьорнинген“ (Trädgårdsföreningen),а голямата каравана „Кортежен“ (Cortègen) със забавни колела весели присъстващите от 1909-а насам.

Лунд, Сконе: Тук празненствата по пищност, забава и посещаемост се съревновават с тези в столицата. Хората се събират в Градския парк (Stadsparken).