Валенсия не може без брашно и яйца

На Испания отдавна ѝ се носи славата на страна, богата на всякакви интересни традиции: коридата, Денят на Сан Фермин, Томатина. Такъв е и случаят с Елс Енфаринатс (Els Enfarinats), където брашното и яйцата са на почит. И ето защо:

 

Валенсийците определено знаят как да изпратят старата година. Затова на 28-ми декември всяка година се събират в центъра на градчето Иби (в Автономна област Валенсия), носейки със себе си солидни количества яйца и брашно. Оттам насетне започва същинската част на празника – бой с хранителните продукти!

Това е начинът, по който живеещите във Валенсия отбелязват Деня на невинните. Денят, в който юдейският цар Ирод Първи Велики, според Евангелието на Матей, страхувайки се от раждането на Иисус Христос, за когото има пророчество, че ще бъде цар и следователно ще го измести от престола, заповядва всички новородени момченца да бъдат убити.

Град Иби.

Битката с яйцата и брашното символизира опрощението на греховете и пречистването – еволюцията на душата. Самото име на събитието – „Елс Енфаринатс“ се превежда на местен диалект като „набрашнените хора“. Обичаят се появява за първи път преди 200 години в Иби и впоследствие се разпространява и в други населени места.

Традицията започва около 8 часа сутринта на 28-ми декември. Първоначално няколко улични музиканти, събрани под името Рондая (Rondalla), подобно на средновековните трубадури, започват да информират местното население за старта на празненството. Тогава се събират и участниците в Елс Енфаринатс – мъже, облечени като старомодни и модерни войници, полицаи и пожарникари. Те започват да викат: „Ново правосъдие“ (“Нова Жустисия“). След това се избира кметът на празника чрез надбягване и се започва игра, подобна на „Стражари и апаши“. Тя е свързана най-вече със символичното плащане на глоби и залавянето на нарушителите им – опрощаването на греховете.

Не след дълго – около обяд – идва и часът на прочутия бой с яйца и брашно; димките и пиратките също вече не са рядка гледка. За нула време улиците на Иби и другите градове във Валенсия заприличват на истинско бойно поле – побелели като лицето на някой призрак. Вече към 17:00 ч. боевете най-накрая спират и се започва с традиционната танцова забава.

Определено това е празник, който не бива да пропускате, ако се намирате следващия декември в приказна Испания. Несъмнено това ще бъде събитие, което никога няма да забравите през живота си. А оттук можете да видите видеокадри от Елс Енфаринатс – https://www.youtube.com/watch?v=EIHsA8uQWak  .