Петте съвета на Илон Мъск към младежите, устремили се към успеха

Илон Мъск – милиардерът, натрупал състояние благодарение на множеството си оригинални идеи, даде своите пет съвета към младежите, устремили се към успеха. Ето кои са те.

 

Милиардерът, собственик и съосновател на няколко компании като TESLA, SPACEX, THE BORING CO, OPEN AI, NEURALINK, SOLARCITY, PAYPAL (продадена за 1.5 млрд. долара) и ZIP 2 (продадена за 307 млн. долара), бе гост в подкаста на Лекс Фридман.

Фридман, който е роден в Москва, но от няколко години е изследовател в Масачузетския технологичен институт, постави редица въпроси на Мъск, чието състояние към декември 2021 г. се оценява на 266 милиарда долара. За сравнение през 2020 г. той можеше да се похвали „само“ с 25 млрд. долара.

Един от ключовите въпроси, които Фридман зададе на Мъск, бе какъв съвет ще даде на младежите, които в момента учат в гимназията или в университета, и искат да постигнат успех в живота.

1. Бъдете полезни

Като за начало Мъск ги посъветва да се опитат да бъдат полезни – да правят неща, които ще са от полза на хората около тях. „Не е лесно да намериш онова нещо, с което ще бъдеш полезен на хората“ – отбеляза Мъск, чиято компания NEURALINK има амбициозната цел да създаде такива сензори, с които хората да „общуват“ с машините по своеобразен телепатичен начин.

2. Допринасяйте за добруването на обществото

На второ място Мъск съветва младежите да допринасят за обществото в по-голяма степен, отколкото черпят от него.

“Опитайте се да имате положителен принос за обществото. Много уважавам хората, които с всекидневната си честна работа допринасят за по-добрия живот в обществото ни“ – отбелязва Мъск.

3. Не се борете да бъдете лидери

„Не се опитвайте да бъдете лидери само заради самото лидерство“ – продължава милиардерът, давайки третия си съвет.

„Много често хората си харесват за лидери такива личности, които изобщо не биха искали да се нагърбват с подобна задача“ – уточнява Мъск.

4. Четете книги

Четвъртият му съвет е младежите да четат книги и да „складират“ наученото в дългосрочната си памет.

Той с носталгия си припомня как като дете четял много енциклопедии и към днешна дата съветва младите да имат богата обща култура.

5. Говорете си с хората

На пето място Мъск съветва настоящите гимназисти и студенти да си говорят с хората около тях, като не се ограничават само до връстниците си или до онези приятели, с които споделят общи интереси и виждания.

„Опитайте се да научите, колкото се може повече неща от хора, избрали друго образование – различно от вашето. Срещайте се с бизнесмени, развиващи се в различни индустрии, с артисти от различни изкуства.

За отбелязване е, че през изминалата година Илон Мъск задмина „колегите“ си милиардери по размера на скока в богатството си.

Уорън Бъфет, главният изпълнителен директор и най-голям акционер в „Бъркшър Хатауей“, увеличи състоянието си от 68 млрд. долара през 2020 г. на 105 млрд. долара през 2021 година.

Изпълнителният директор на „Фейсбук“ – Марк Зукърбърг увеличи състоянието си от -55 млрд. долара през 2020 г. на 118 млрд. долара през 2021 година.

Съоснователят на „Майкрософт“ – Бил Гейтс също не остана по-назад. Неговото състояние отбеляза ръст от 98 млрд. долара през 2020 г. на 139 млрд. долара през изминаващата година.

Основателят и изпълнителен директор на „Амазон“ – Джеф Безос, който бе най-богат през 2020 г. – със своите 113 млрд. долара, увеличи богатството си на 198 млрд. долара.

Както се вижда, Мъск сериозно е изпреварил останалите топ милиардери и с чиста съвест може да дава съвети. На младите не им остава нищо друго освен да го послушат.