В Сингапур – парк „Десетте кръга на ада“

В Сингапур туристите ги очаква нетрадиционно развлечение – увеселителен парк, който западняците наричат „Десетте кръга на ада“. В него има фигури на демони и измъчвани грешници в реални размери. Ето още подробности около любопитната атракция.

Истинското име на парка е Haw Par Villa. Той се простира на 3800 квадратни метра. Построен е през 1937 г. от китайско-бирманския предприемач Ау Бун Хоу. Неговите наследници са дарили парка на Сингапурския съвет по туризма.

В парка има над 1000 скулптурни фигури и 150 диорами (картини, извити в полукръг на 180-270°) в естествен размер, много от които са вдъхновени от китайския фолклор и легенди.

Много от цветните диорами в парка пресъздават сцени от китайски класически литературни произведения, като известния роман от XVI век „Пътуване на Запад“.

Докато някои от статуите изобразяват смеещи се Буди, други смразяват кръвта от ужас. На някои от сцените се вижда как млади момчета са изяждани живи от освирепели зверове.

 

Местните казват, че паркът е обитаван от духове. Управителят на музея пък твърди, че това е първата културна институция, която изследва смъртта и отвъдното и именно заради това е една от най-популярните туристически атракции в Сингапур.

Причината западните туристи да наричат парка „Десетте кръга на ада“ е, че в него има 10 обособени тематично места, обвързани с конкретни наказания на грешниците.

Музеят включва сцени, базирани на даоистки и будистки вярвания за това как хората ще бъдат наказани в отвъдния си живот.

В китайската митология хората трябва да преминат през „съдилища“ в отвъдното. Мъртвите са съдени от крал, който им постановява специфичен тип наказание.

Има десетима крале, които председателстват съдилищата. Само когато грешниците преминат през всичките десетима крале – съдии, те могат да се прераждат.

Във втория съд, например, съдят онези, които приживе са се занимавали с проституция. Те биват хвърлени в „локва кръв“ и докато седят в нея, са наблюдавани от демон с вила.

Грешниците могат да бъдат брутално наказвани и за привидно незначителни неща като ругатни и разхищение на храна.

В четвъртия съд, например, съдят грешниците за „липса на синовно благочестие“. В китайската традиция да бъдеш верен на родителите си е една от най-големите ценности. Ето защо, когато децата се държат неуважително към родителите си, те получават сурово наказание в отвъдния живот.

В деветия съд пък наказанието е отрязване на главата за прегрешения от типа на грабежи, убийства и изнасилвания.

Паркът, който е построен върху хълм в южен Сингапур, може да се похвали и с пещери, в които посетителят е очакван от ужасяващи фигури на чудовища. До тях той се спуска в тъмни проходи по стръмни стълби, а долу най-често го очакват грозни гледки – скулптури на размазани гигантски кучета.

Тук-там в пещерите се виждат скулптурни фигури на проститутки с птичи глави. Макар и кичозен и ужасяващ, за мнозина туристи паркът представлява незабравима атракция.

Освен това той не прилича на нищо друго в бляскавия и модерен Сингапур и заради това би било грехота да бъде пропуснат от туриста.

Е, за подобно „прегрешение“ в парка „Десетте кръга на ада“ все още не са измислили никакво наказание.