В кой американски щат живеят най-щастливите хора

Преди броени дни излезе класацията на WalletHub за най-щастливия американски щат за 2020-а. Петдесетте щата се конкурираха в три области:  „емоционално и физическо благополучие на жителите“, „работна среда“ и „общност и околна среда“, а ето и кой е победителят.

 

Според проучването на базирания в столицата Вашингтон финансов уебсайт WalletHub това са Хаваите. Петдесетият щат е следван от Юта, Минесота, Ню Джърси, Мериленд, Калифорния, Северна Дакота, Айова, Айдахо и Кънектикът.

Карта на всичките петдесет щата.

Щастието е чувство на радост, доволство и най-вече позитивни емоции. Освен това то е универсална цел и всички ние искаме емоциите като щастието да продължат колкото се може по-дълго.“ – пояснява на американския уебсайт доктор Чийх-Чен Боуен от психологическия отдел на Кливландския държавен университет.

За да се постигнат най-добрите резултати, WalletHub използва три категории, чиито общ сбор от събраните максимални точки ще се равнява на 100. Най-много точки – 50 – има в категорията „емоционално и физическо благополучие на жителите“, а по 25 носи всяка една от останалите две: „работна среда“ и „общност и околна среда“.

Хаваите.

Въпреки че Хаваите оглавяват класацията, те се нареждат веднага след Ню Джърси в „емоционално и физическо благополучие на жителите“, трети – след Юта и Айдахо – в „общност и околна среда“, а в „работна среда“ заемат шестнадесета позиция.

Любопитно е да се спомене, че отделно бяха включени и някои подкатегории, които показват, че Минесота е първенец по часове дълъг здравословен сън, в Ню Джърси нивата на депресия сред възрастните са най-ниски, Северна Дакота може да се похвали с най-ниска дългосрочна безработица, Юта разполага с най-висок процент на доброволци на глава на населението, а Мейн е най-безопасният щат.

Юта.

Макар WalletHub да се ангажира с ежегодната класация от 2014-а насам, анализаторите не крият, че тази година бе изключително трудна за тях: „През 2020-а пандемията от COVID-19 разклати из основи живота такъв, какъвто го познаваме, разболявайки мнозина, ограничавайки социалните събития и причинявайки страшно високи нива на безработица. Разбираемо е, че тези изпитания  и негативното им влияние ще се отразазят на психиката на сума ти американци, въпреки това се постарахме да намерим онези щати, които въпреки обстоятелствата остават позитивно настроени.“ – разяснява Адам Маккан от WalletHub.

Ню Джърси.

Но тогава кои щати са се „представили“ не дотам блестящо в класацията?

Четиридесето място е отредено за Мисури, следван от Орегон, Аляска, Алабама, Мисисипи, Тенеси, Кентъки, Луизиана, Оклахома, Арканзас, а най-зле от всички се оказа Западна Вирджиния.

Западна Вирджиния.

Апропо, преди локдаунът WalletHub публикува подобен списък, но за най-щастливите градове в Съединените щати. В челната петорка са Фремонт (Калифорния), Плано (Тексас), Сан Хосе (Калифорния), Ървайн (Калифорния) и Медисън (Уисконсин). Докато най-щастливият хавайски град Пърл Сити се нареди на 10-та позиция, столицата на щата Хонолулу зае едва 56-то място…