Улица в Англия бе обявена за една от най-красивите в света

Това е „Шамбълс”, намираща се в град Йорк.

 

 

Североизточният английски град ежегодно превлича както местното население, така и множество туристи. Главна заслуга играе неговата почти непокътната старинна архитектура в центъра на града, сякаш всичко е замръзнало още през XIV век: улички, сгради, църкви и магазини.

Но може би една от най-известните му улици си остава „Шамбълс”. Макар името ѝ в днешно време може да се преведе като „бъркотии” или „безпорядък”, то редица филолози споделят, че произходът ѝ си остава все така мистеризен. Част от тях предполагат, че името е свързано с названието на рафтовете по магазините или че на нея месарите са колели, мариновали и пълнени стоката си.

Ала каквото и да е точното значение на „Шамбълс” – едно е сигурно – улицата успя да влезне в класацията на „20-те най-красиви улици в света” на списанието Condé Nast Traveler.

Както вече казахме, всеки който посети и се разходи поне малко по „Шамбълс”, ще придобие усещането, че се е пренесъл поне 6 века назад в миналото. Калдъръмени улички, къщурки от типа „фахверк”, добре заредените витрини на най-различни магазини и заведения – всичко това спомага за това!

Улица „Диагон-али“, кадър от „Хари Потър и Филосовският камък“ (2001).

А за феновете на прословутата сага „Хари Потър”, навярно ще си помислят, че се намират на знаковата улица от книгите „Диагон-али”, създадена специално за магьосниците и вещиците.

Част от чара на централните улички на френския град Колмар.

А ето кои други улици успяха да влезнат в списъка: улиците на Колмар (Франция), Брунгасе, Бриенц (Швейцария), уличките на Сентил де лас Бодегас (Испания), улиците на Агеда (Португалия), улица „Вашингтон“ в Бруклин, Ню Йорк (САЩ), улица „Бом Жесуш“ в Ресифе (Бразилия), улица „Абревоар“ в Париж (Франция), уличките на Миконос (Гърция), улиците на Претория (Южна Африка), улица „Пети Шамплен“ в град Квебек (Канада), улица ‚Джинли“ в Чънду (Китай), улица „Алдама“ в Сан Мигел де Айенде (Мексико), улица „Зринйи“ в Будапеща (Унгария), тунел „Тохид“ в Техеран (Иран), уличките на Брюж (Белгия), уличките на Бурано (Италия), „Тецугаку но мичи“ в Киото (Япония), Гамла Стан в Стокхолм (Швеция) и „Кайеха де лас Флорес“ в Кордоба (Испания).