Украински производител създаде уникални еко-рамки за очила

Украинското стартиращо предприятие Ochis Coffee намери изключително креативен и модерен начин за производство на рамки за очила с екологичен материал – кафе основа. Стартъпът създава рамки, направени от страничния продукт от кафе на зърна, който след това се смесва с лен и биополимер на основата на растително масло, преди да бъдат оформени в тухлена форма, от която се изрязват рамките с помощта на компютърна технология.

Според Forbes, очилата на Ochis се разграждат 100 пъти по-бързо от стандартните пластмасови рамки. И те идват с допълнителен екологичен бонус -рамките се трансформират в естествен тор за нови растения, ако се поставят във вода или почва. „Израснах в семейство на оптици и помагам на родителите си още от дете. Ето защо знам почти всичко за очилата “, заяви Максим Хавриленко, основателят и изпълнителен директор на Ochis Coffee. Хавриленко, който има 15-годишен опит в индустрията за очила, добави, че иска да създаде „нещо ново и естествено“ като предприемач, а отпадъците от кафе, предвид огромната популярност на напитката, са изглеждали като най-добрия възможен материал за проекта.

„Винаги съм искал да създам нещо наистина полезно и сега, в епохата на предстояща екологична катастрофа, заради голямото количество пластмасови отпадъци по целия свят, най-накрая усещам, че съм на правилния път“, каза Хавриленко и допълни: „Глобалната цел на нашия екип е да установи пълноценно производство на иновативни стоки, произведени от суровини, които да заменят остарелите технологии за производство на вредни пластмаси“. Въпреки амбициозните цели, в момента компанията има само малки серийни производства на новата линия слънчеви очила, които са изцяло изработени от органична кафе основа, също и нови лещи и нови рамкови форми, които осигуряват UV и HEV защита, UV филтър или поляризация, като новите лещи са направени от рециклирани памук.