Червенокоси и езерни чудовища в магичната Шотландия

Всички знаем по нещо за повечето европейски страни, било то за националната кухня, традициите или за основните забележителности. Но ако ви питат Шотландия, може ли да кажете какво представлява тази малка красива страна?
Тази статия съдържа факти, които ще вдъхновят всеки да изучава природата и културата на прекрасната държава Шотландия.

За семейството на Неси

Знаете ли, че чудовището от Лох Нес има сестра, която според легендата живее в езерото Лох Морар, а името й е Мораг. В цялата история са регистрирани 34 срещи с нея, като при  половината от тях има повече от един свидетел.

 

За червенокосите

Във всички страни делът на червенокосите е около 1-2% от общия брой на жителите, но не и в Шотландия. В страната те са около 13 на сто и благодарение на гените, червенокосо дете може да се роди в почти всяко семейство.

 

За законодателството

От ХVІІІ в. в Шотландия е одобрена система от три присъди: „виновен“, „невинен“ и „не доказано“. Последното решение се произнася като оправдателна присъда, дори ако съдът е сигурен във вината или невинността на подсъдимия, но не може да го докаже.

 

За килтовете и бельото

Първоначално килтовете се появяват в армията и се носят на голо тяло, затова привържениците на тази традиция се наричат „истински шотландци“. По-рано дори проверявали войниците, а бельото на онези, които се оказвали „неистински“, било  конфискувано. Днес многобройните неудобни ситуации са принудили шотландците най-накрая да носят бельо.

 

За шотландците и гномите

Стереотипният жител на Шотландия обича да пие, да ругае и винаги да говори директно и честно. Фентъзи гномите задължително говорят (и често изглеждат) с шотландски акцент, дори  самите те да не го разбират.

 

За редки животни

В света се наблюдава търсене на породи домашни животни с физически отклонения: къси лапи, изпъкнали очи, къси носове и други. Тези характеристики обаче могат да имат сериозни последици за здравето на домашните любимци. Шотландия се бори за правата на животните и развъждането на подобни породи в страната е забранено.

 

За храната

Националното ястие на Шотландия, хагис, представлява вкусен пудинг от овче сърце, черен и бял дроб плюс зеленчуци и подправки, който традиционно се поставя в стомаха на животното. Обикновено към него се добавя пикантен сос от ядки.

 

За придвижването

В Шотландия се извършват най-късите въздушни рейсове в света. Дължината на полета от Уестрей до Папа Уестрей на Оркнейските острови е едва миля и половина. Пътуването продължава 1 минута и 14 секунди.

 

За НЛО

Шотландия е толкова популярна сред туристите, че привлича дори извънземни гости. Тях, специално, ги тегли към селцето Бонибридж – местният „портал към друга Вселена“. Около 300 души годишно съобщават, че са видели неидентифицирани летящи обекти на мястото -повече от където и да е другаде в света. Всеки втори местен жител поне веднъж е наблюдавал нещо подобно.