Три специални пътешествия за 2021 година

След като изпратихме 2020-а без особено съжаление, трябва да признаем че тя ни научи да ценим всеки свой ден. Затова ви предлагаме три луксозни пътешествия за тази година, изпълнени с най-концентрираните впечатления, които могат да се купят с пари.

 

Слънчево затъмнение и пингвини в Антарктида

Пълното слънчево затъмнение над Антарктида е колкото впечатляващо, толкова и рядко събитие: предишното беше преди 75 години, следващото ще се случи през декември 2021 г., а след това чак през 2039 година. Специалистите от НАСА също го очакват с нетърпение. Най-добре е да наблюдавате затъмнението от водата: прорязаният от силуетите на айсбергите хоризонт, само ще добави драматизъм към светлинното представление. Но наблюдението на природния феномен е само едно от уникалните преживявания, които туристическата агенция Рelorus е подготвила по време на 10-дневното пътуване от 2 до 11 декември 2021 г. на борда на експедиционната яхта Legend.

Докато проучвате защитените зони на най-южния континент, ще можете летите с хеликоптер до най-голямата колония от императорски пингвини, да наблюдавате гърбати китове от батискаф, да се приближите с каяци до морски лъвове и тюлени, да изкачите ледник, за да пиете коктейл на върха му. Наистина ще опознаете Антарктида, когато се озовете в средата на 100 хилядната колония от пингвини по време на брачния им сезон и разпитате учените от местната изследователската станция за последните им открития. В експедицията участват астроном (той няма да позволи да пропуснете полярното сияние), учени натуралисти, инструктори по каяк и скално катерене, както и снимачен екип, който ще заснеме пътуването. Изследователският кораб Legend е оборудван с всичко необходимо от корпус на ледоразбивач до открито джакузи за 16 души.

Каютите и салоните на борда се отличават с луксозен интериор, има добре обзаведена спортна зала, кинотеатър  с 14 места, пиано и бар с колекция от уиски. А въртолетната площадка е способна да приеме два хеликоптера от поддържащ кораб.

 

Благотворително сафари в Африка

Африканско сафари в добра компания е страхотно презареждане след всички изпитания през 2020 година. В необятните простори на континента ще бъдете изцяло изолирани от останалия свят, за да усетите терапевтичните ефекти на дивата природа.

Тази година, както никоя друга, сафарито също е акт на добра воля. Африканските туристически селища са празни от месеци наред поради ограниченията на полетите. А липсата на туристи води до увеличаване на бракониерството, защото местните жители все трябва да живеят от нещо. African Bush Camps (ABC), която управлява мрежа от глемпинги в Ботсвана, Замбия и Зимбабве, е създала уникална оферта за групи до 10 души, съчетаваща сафари и благотворителни дейности за защита на околната среда и местните общности.

Пътешествията ще бъдат ръководени от основателя на компанията Бекс Ндлову, екскурзовод от Зимбабве с богат опит и познания, който рядко оглавява лично обиколките.

Всички подробности за маршрута се обсъждат предварително, влючително възможността за пълно изкупуване на който и да е от 16-те лагера на компанията, сред които – Linyanti Bush в Ботсвана, малък обект с 6 палатки, оборудван с бар и плувен басейн в средата на 125 хил. хектара, обитавани от слонове, лъвове, леопарди, биволи, крокодили и хипопотами. Другите лагери разполагат с джакузи на открито, СПА центрове, фитнес зали и хеликоптери.

Пътувайте из Африка с частен самолет и се насладете на графика, включващ посещения на центрове за наблюдение на дивата природа и за борба с бракониерството, туризъм, плуване с кану и риболов. .

 

Замъци, голф и уиски в Шотландия

Потапянето в романтиката на Каледония ще ви позволи да изследвате нейната култура, история, спортни традиции и природа. Частната туристическа агенция Curated Touring, основана от двама историци на изкуството, предлага специален маршрут за тази година. Пътувайки с хеликоптер и Rolls-Royce в продължение на 8 дни, ще се насладите на уникални преживявания, включително разглеждане на кралските регалии в Единбургския замък, последвано от вечеря с коменданта на замъка и изпълнения на военен оркестър. Вечер замъкът е затворен за посещения, така че никой няма да ви безпокои. Други елементи от програмата предвиждат частна обиколка и обяд в големите зали на двореца Холируд, официалната резиденция на британската кралица в Шотландия, и дегустация на уиски на мястото на заснемането на сериала „Друговремец” в компанията на актьора Сам Хюган, който изпълнява една от главните роли в него. Очакват ви и две вечери, приготвени от звездни майстори-готвачи – едната в ресторанта на Мартин Вишар в Единбург, и тази на Том Кичин в историческото имение Брумхол в окръг Файф.

В близост до 600-годишния замък Бортуик ще можете да отидете на риболов, да се упражнявате в стрелба или да да се отдадете на конна езда. Казват, че веднъж шотландската кралица Мария Стюарт, избягала от това място по време на обсада преоблечена като мъж. Втората част от пътуването включва посещение на остров Юра, където ще имате на разположение новия бутиков хотел Ardfin, заедно с 5600 хектара земя и прочутият голфър Ръсел Нокс, който ще провежда майсторски клас всеки ден.

Ще имате възможност да летите с хеликоптер около Хебридските острови, придружени от известен пейзажен фотограф, а след това да опитате  малцово уиски вечеряйки край огъня (димът ще ви спаси от основната напаст – комарите) под звуците на цигулки.