Съботно-неделните предложения – с любов към морето, реките, пътуванията

На 9 януари честваме 140 години от създаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ – висшето учебно заведение, където висши ценности са дисциплината, екипността и любовта към морето. За да отбележим по достойнство празника, ето няколко морски и речни предложения.

 

Рибарят и неговата душа в Театър 199

Сцена от „Рибарят и неговата душа“.

На 10 януари, от 15.00 часа в Театър 199 „Валентин Стойчев“ може да гледате спектакъла „Рибарят и неговата душа“ по Оскар Уайлд, с режисьор Мариус Куркински. В ролите ще видите Владимир Карамазов (рибарят), Ана Пападопулу (русалката), Радена Вълканова (магьосницата с ангелски невинното лице), Велислав Павлов (свещеникът). Рибарят трябва да плати с душата си, за да има любовта на русалката, но макар и да звучи злокобно, посланието на Куркински е романтично. За него душата е литературата и който много е черпил от книгите, той по-лесно би спечелил сърцето на всяко приказно същество.

 

Никола Танев на път в Националната галерия  

Тази година Националната галерия отбелязва със специална изложба в Двореца 130 години от рождението на художника Никола Танев. В нея кураторите са събрали архивни документи, скици и живописни платна от пътувания на Танев до Париж, Венеция, Рим, Милано, Брюксел, Амстердам, Берлин, Мюнхен, Бон, Кьолн, Хамбург, Лондон, Стокхолм, Виена, Варшава, Краков, Прага, Загреб, Белград, Будапеща, Букурещ… Танев обикаля и из цяла България, като докато пътува, наблюдава, скицира, живописва и изпраща стотици писма, много от тях илюстрирани с местата, където е бил. Така може да видите крайбрежието на Балчик, което художникът е рисувал през 1940 година. Може да видите и няколко неморски пристанища – браилското на Дунава, и берлинското – на река Елба.

 

„Рейнско злато“ в Софийската опера

Сцена от „Рейнско злато“.

На 10 януари от 16.00 часа в Софийската опера очаквайте адаптираната версия за деца на „Рейнско злато“ – част от тетралогията на „Пръстенът на нибелунга“. В тази част от операта на Вагнер ще видите как коварните джуджета Алберих и Миме крадат златното съкровище на Рейн от безгрижните дъщери на великата река.

 

„Сапунена фантазия“ в Сити Марк Арт Център

Имате ли малко вода и сапун, ще може да направите за децата страхотна игра със сапунени мехурчета. Отново на 10 януари, но от 11.00 часа, ще може да се насладите на шоуто „Сапунена фантазия“ в Сити Марк Арк Център. Това е една много обичана детска игра, която представлява невероятен феномен за възрастните. В шоуто ще може да видите от най-обикновени до най-странни сапунени балони, като например:  балони с дим, огън, квадратни балони, балони – гъсеница, пет балона един в друг, тенис със сапунени мехури и други луди номера.

 

„Момо“ в Младежкия театър „Николай Бинев“

Сцена от „Момо“.

Където има сапунени мехурчета, там има детска радост и безгрижие. А най-безгрижна е Момо – едно специално момиченце, което връща на хората открадното време. За него може да научите повече в Младежкия театър, на 10 януари от 11.00 часа. Момо е специално момиченце, което разполага с цялото време на света да изслушва приятелите си, да играе с тях. Тя е прекрасен слушател и има цялото търпение, за да помогне и даде съвет при всеки проблем, като помага на хората да се извисят над дребните неща. Появяват се обаче едни сиви хора със зловещ план, заради които времето на всички хора започва да не достига. Момо остава незасегната от злодействата на сивите хора, но дали ще успее да освободи времето, ще научите в края на представлението. Дано финалът ви насърчи през идващата седмица да потърсите тъкмо такива специални приятели, които да ви върнат безгрижието и откраднатото време.