Илън Мъск надмина Джеф Безос по богатство

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск изпревари основателя на Amazon Джеф Безос, ставайки най-богатият човек в света. Това сe случи на фона на резкия скок на цената на акциите на компания за електрически автомобили.

 

Нарастването на стойността на ценните книжа Tesla с 4.8% беше достатъчно, за да изведе Мъск на първо място в класацията на милиардерите на агенцията Bloomberg, която проследява ежедневно промените в състоянието на 500-те най-богати хора в света. Състоянието на 49-годишния предприемач достигна 186 млрд. долара в сряда, 6 декември, което го направи с 1.5 млрд. долара по-богат от Безос, който неизменно държеше първото място от октомври 2017 година.

Мъск отговори на новината за статута му на най-богат човек в света с туитове, в които наред с другите неща се казваше „колко е странно“ и „добре, да се върнем на работа“. Милиардерът заяви, че възнамерява да похарчи половината от състоянието си в „помощ за решаване на проблемите на Земята, а другата половина за подпомагане на създаването на самодостатъчен град на Марс, за да се осигури продължаването на живота във всичките му видове в случай, че метеорит удари Земята или започне Трета световна война, или се самоунищожим”.

В поредица от туитове Мъск обясни, че причината, поради която иска да има много пари, е „не заради това, което всички си мислят“. Той каза, че има „много малко време за почивка“ и няма „ваканционни имоти, яхти или нещо подобно“.

Преди по-малко от два месеца Илън Мъск, който основава Tesla само преди 17 години, надмина основателя на Microsoft Бил Гейтс, и стана вторият по богатство човек в света. Цената на акциите на Tesla се повиши повече от седем пъти тази година, тъй като търсенето на електрически превозни средства нарасна и правителството обяви по-нататъшни стъпки за отказването от двигателите с вътрешно горене.

Tesla, която неотдавна се присъедини към индекса S&P 500 на най-големите американски компании, тази седмица надхвърли за първи път 700 млрд. долара. Което означава, че компанията струва повече от Toyota, Volkswagen, Hyundai, GM и Ford взети заедно.

Мъск, който притежава 20 на сто от Tesla, към началото на 2020-а беше 35-и  по богатство в света. Той притежава и компанията за ракетни кораби SpaceX, която транспортира астронавти до Международната космическа станция като част от сделка с НАСА.

Миналата година Мъск кръсти седмото си дете X Æ A-12. Майката на бебето, канадската певица Граймс (чието истинско име е Клер Баучер), обясни, че името се отнася до „изкуствения интелект“, разузнавателен самолет за далечни разстояния и любимата й песен Archangel. Но нито един от родителите така и не каза как се произнася името на детето им.

Според анализаторите, ценността на Тesla е била  подкрепена от победата на демократите в Джорджия, която им позволила да поемат контрола над сената на САЩ. Това означава, че Щатите вероятно ще въведат данъчни облекчения за електрическите превозни средства и ще се присъединят към „зеления дневен ред”, който вече е установен в много европейски държави.

По думите на Даниел Айвс, анализатор в Wedbush Securities: „Демократичният сенат е много оптимистичен и има потенциала да промени играта на Tesla и на целия сектор на електроавтомобилите”.

Очакваните данъчни облекчения за електрическите превозни средства в САЩ ще бъдат от полза за Tesla, „която продължава да има желязна хватка на пазара“. Айвс счита, че акциите на Tesla могат да достигнат границата от 1000 долара, ако компанията успее да произведе 1 млн. електрически автомобила до 2022 година. През 2020-а Tesla почти достигна целта си от половин милион превозни средства. Годишните продажби на калифорнийския производител са нараснали с 36% след  последното тримесечие, надхвърляйки очакванията на анализаторите, въпреки пандемията, в резултат на която през миналата година бяха произведени 499 550 автомобила.

Богатството на Мъск може да скочи стремително, тъй като цената на акциите на Тesla може да достигне рекордните 55.8 млрд.  долара.

Джереми Грантъм, британският съосновател на американската инвестиционна фирма GMO, комуто приписват определянето на пика на пазара през 2008-а, твърди, че сегашното поведение на инвеститорите носи признаците на настроението  преди катастрофата на Уолстрийт през 1929-а. „Считам, че това събитие ще бъде записано като един от най-големите балони във финансовата история, заедно с балоните през 1929 и 2000 година“, казва Грантъм.

Неотдавна SpaceX изпрати четирима астронавти до Международната космическа станция със своята ракета Falcon и капсулата Dragon като част от търговския договор с НАСА. Компанията ще изведе в орбита и 60 широколентови интернет сателита.

Въпреки че Мъск е реализирал огромни печалби за инвеститорите, някои от тях изразиха загриженост заради огромния размер на заплатата му и критикуваха навика на милиардера да участва в скъпоструващи пререкания в Twitter.

Пирк, влиятелен съветник на акционерите, препоръча на инвеститорите да гласуват против сделката му за изплащането на заплатите, тъй като „несправедливо обогатява изпълнителния директор“. Освен това призова инвеститорите да гласуват срещу преизбирането на Мъск в борда на директорите, тъй като неговите туитове представляват „сериозен риск да навреди на репутацията на компанията и на нейните акционери”.

През 2019-а срещу Мъск беше предявен иск за 190 млн. долара като компенсация за клевета заради туитове за британския пещерняк Върнън Ансуърт, който помогна за спасяването на 13 души, попаднали в тайландска пещера. Съдебното жури стигна до заключението, че туитовете не съответстват на законовите норми за клеветата и Мъск не беше признат за виновен.