Тръмп с Библия – спасява се като удавник със сламка?

Преди дни в медиите се разпространиха кадри, на които видяхме как Доналд Тръмп гордо държи Библията в едната си ръка.  Коментарите не закъсняха – вместо да я чете, я използва за пиар трик. Така правят само фалшивите месии, които вярват, че те са тези, които трябва да дописват историята. Без значение как.

 

Кърк Ричардс, „Излекуването на сакатия“.

В Евангелията на Марко и Лука има много точно описание какво трябва да направите, ако искате да достигнете до Христос, когато около вас има много хора, препречили ви пътя към него. В случката става дума за парализиран мъж, който е качен на носилка до покрива на къщата, в която се намира Христос, а оттам го спускат в краката на Месията през специален процеп. Това е история не само за лекуващата мощ на Христос, но и за силата на приятелството, солидарността, съобразяването и ангажирането на обществото с неговите най-уязвими членове.

Сълзотворен газ за протестиращите.

А преди да бъде заснета снимката на Доналд Тръмп с Библията пред църквата „Свети Йоан“ в Ню Йорк, какво точно се случи? Напълно обратното на описаната случка с парализирания. Службите за сигурност на Тръмп му направиха път с палки и със сълзотворен газ, разбутвайки група мирни протестиращи, които, оказва се „много му пречели“ да измине разстоянието между Белия дом и църквата.

Иванка Тръмп – като участник в „конспирацията“ носи Библията.

Целта на Тръмп лесно се разкри – искал да застане през църквата и всички да видят, че държи Библия в ръката си. Макар и да не даде повече подробности – нито от коя година е Библията, нито на кое издателство е. В медиите обаче веднага се появи информация, че Светото писание му било дадено от дъщерята – Иванка Тръмп, която му я донесла в скъпа чанта на Max Mara, на стойност 1500 долара.

Но освен да я използва като важен елемент, с който да се снима, Тръмп не прояви никакъв по-специален интерес към книгата с централно значение за целия християнски свят. Прояви безразличие и към църквата, пред която позира за снимката.

За сметка на това във „Вашингтон пост“ двама духовници надълго и нашироко обясняваха какво точно означава снимката на Тръмп с Библията. Накратко, според тях, Съединените американски щати са се отклонили от традиционните християнски ценности, но ето, че с Тръмп те отново ще се върнат на правия път. Библията е един вид „талисман“ за Тръмп, макар че те не употребяват тази езическа дума, но като цяло смисълът на коментара им е в тази посока. Освен техните мнения се появиха и други, далеч не толкова доброжелателни – като, например, на местния епископ, който разкритикува Тръмп, че злоупотребява не само със Светото писание, но и с фона на снимката си – сградата на храма, в който той редовно служи литургии.

Това показа, че Тръмп вече не е имунизиран от критики от редиците на уж неговите най-верни фенове – религиозните общности. Все по-видимо става, че вярващите не възприемат така охотно, както някога, Тръмп за свой избраник и представител.

Но макар жестът му с Библията да не се радва на всеобщо одобрение, в него все пак има и нещо положително за Тръмп.

Тръмп и Мелания пред църквата „Свети Йоан“ в Ню Йорк през март 2019 година.

Европейците подценяват значението на вярата в Америка. А в този момент в Съединените щати има една дълбока разделителна линия – и от едната страна са тези, които са убедени, че днес Съединените щати живеят в последните време, а Covid-19 е библейска чума. От другата страна са хладните скептици и невярващите. Жестът на Тръмп може да бъде възприет и като ясен знак – че той е напълно наясно в кой лагер е и че няма да отстъпи в тежките времена на изпитание. И все имаше хиляди други начини да го демонстрира. Най-малкото можеше да си спести палките и сълзотворния газ по пътя към снимката. Все пак фотосът ще остане, а след време едва ли някой ще си спомня за останалите обстоятелства около него.