Топ художници: „Животът ни зависи от победата на Байдън“

Художниците Франк Шепард Фарей и Джеф Кунс се включиха в инициатива в подкрепа на кандидата на демократите за президент на Съединените щати – Джо Байдън. За целта Кунс създаде тематична творба. Тя представлява американското знаме под формата на пухкав облак, който всеки момент може да се спука или да изпусне въздух. Това е художественият коментар на Кунс за актуалната политическа ситуация в Съединените щати – необичайна и несигурна.

 

Джеф Кунс, „Знаме“.

Произведението ще се продава на онлайн търг, който ще мине под надслов Artists for Biden („Артисти за Байдън“). В него ще може да се наддава до 8 октомври. Свои творби в името на каузата са дарили и други известни художници, вдъхновени от примера на Джеф Кунс, Франк Шепард Фарей и фотографката Катрин Опи.

„Гласувайте, от вас зависи дали ще се промени системата или не“ – призовават Кунс и Фарей.

„Художниците са историци, защото всяка творба е свързана с определен контекст и те са напълно наясно защо тъкмо сега рисуват определена картина“ – обяви кандидатът за вицепрезидент на Джо Байдън – Камала Харис по време на събитие, организирано от Artists for Biden.

Ед Руша, We (# 1).

Още през лятото от екипа на Байдън се свързват с нюйоркския галерист Дейвид Цуирнър, който има опит с онлайн продажбите на картини и поддържа платформа, в която могат да се видят произведения на изкуството от различни нюйоркски галерии.

„Тези избори са исторически и аз исках да направя всичко възможно, за да подкрепя Джо Байдън и Камала Харис, – признава Цуирнър – През последните няколко месеца над 100 художници дариха свои картини на Artists for Biden, като така демонстрираха подкрепата на немалко хора на изкуството за двойката Байдън и Харис“.

Специално за акцията Ед Руша създава работата We (# 1), а 90-годишният Джаспър Джонс дарява свое произведение от 1973 г., което представлява инсталация – американският флаг в няколко броя. И Робърт Лонго дари своя прочута работа – развятото знаме на Съединените щати.

Няколкото знамена на Джаспър Джонс.

„Сред художниците, участващи в акцията, откриваме имената на редица граждански активни творци. Това са Синди Шърман, Бети Саар, Мерилин Минтер, както и по-млади артисти като Кристин Сън Ким и Кристина Куарлс, както и художници, които вече не са сред нас, но са били политически ангажирани като Робърт Раушенберг и Джон Балдесари“, обяснява кураторката Нора Халпърн, която работи като доброволец по инициативата. Тя пояснява, че началните цени, от които ще започне наддаването, ще са между 2500 и 350 000 долара.

„Живеем във време, в което трябва да дадем максимума от себе си, за да настъпи промяна“, подчертава Халпърн.

Шепард Фарей пред свои плакати.

Художникът Шепард Фарей, който нарисува плаката на Барак Обама за кампанията му през 2008 г. с думата „Надежда“, обяви, че участва, за да отдаде почит на починалия тази година американски конгресмен Джон Луис – една от „иконите“ на движението за граждански права в Съединените щати. „Няма по-добър пример за човек, отдаден на каузата за справедливостта и гражданската ангажираност от представителя Джон Луис“, казва Шепърд Фейри. „Исках да му отдам дължимото за огромната служба в интерес на човечеството.“

Кени Шарф пред своя картина.

Други художници, предоставили свои картини за наддаването, подчертават колко спешни мерки трябва да се предприемат по отношение на околната среда и че всеки глас в подкрепа на Тръмп означава тъкмо обратното – по-бързо унищожаване на горите, океаните, пустините и цялата екосистема. От нашия вот на изборите зависи какъв ще е животът ни“, казва нюйоркският художник Кени Шарф и добавя: „Сега трябва да се действа извънредно бързо или ще бъде късно – от това зависи оцеляването ни“.

Алфре Уудард и Сараби.

Търгът е част от по-мащабна инициатива, която има за цел да ангажира различни сектори в изкуството с подкрепа за кампанията на Джо Байдън. От другите сфери са се ангажирали актрисата и продуцентка Алфре Уудард, известна с ролята си в „Отчаяни съпруги“, „Анатомията на Грей“, както и с дублажа на Сараби в „Цар лъв“. Тя е един от основните организатори на инициативата в полза на Джо Байдън. Сред другите важни личности – двигатели на акцията – са журналистката Меган Бейър и режисьорът Джордж Стивънс младши.

„Байдън е наясно, че изкуството е единственото нещо, което може да възкреси, възстанови и спаси душата на Америка. Ето защо ние няма да се предадем, а ще се борим за неговия успех“ категорична е Уудард.