Тилда Суинтън с награда за цялостно творчество

Шотландската актриса Тилда Суинтън бе отличена със „Златен лъв“ за цялостно творчество на филмовия фестивал във Венеция. Наградата й бе връчена от председателя на тазгодишното жури Кейт Бланшет.

 

Преди връчването на наградата директорът на фестивала Алберто Барбера обяви: „В пълно единодушие смятаме, че Тилда Суинтън е една от най-оригиналните и мощни актриси. Всяко нейно въплъщение е дръзко предизвикателство към традиционните разбирания както в сферата на изкуството, така и в зоната на социалното“.

Тилда Суинтън в „Майкъл Клейтън“.

Ако човек е следил ролите на Тилда Суинтън, едва ли ще започне да спори с журито. Но ако не е – сега е времето да се запознае с няколко от незабравимите й роли – да вземем например „Майкъл Клейтън“ от 2007 г. на режисьора Тони Гилрой, в който Тилда Суинтън се снима с Джордж Клуни и отнася „Оскар“ за поддържаща женска роля. Или „Странният случай с Бенджамин Бътън“ от 2008 г. на режисьора Дейвид Финчър, в който играе с Брад Бит. Да не забравяме и „Константин“ с Киану Рийвс. Тилда Суинтън участва и в няколко международни успешни независими продукции като вампирската драма на Джим Джармуш „Само любовниците остават живи“, екранизацията на романа на Вирджиния Улф – „Орландо“ на Сали Потър и научно-фантастичния екшън „Снежен снаряд“ от 2013 г. на режисьора Бонг Джун-хо. Филмът е създаден по френския едноименен графичен роман на Жак Лоб, Бенджамин Льогран и Жан-Марк Роше. Действието се развива във влака „Снежен снаряд“, който се движи по железопътна линия, опасваща целия свят. Филмът печели много награди, въпреки че Тилда Суинтън се разминава с „Оскара“.

Тилда Суинтън с наградата за цялостно творчество.

Получавайки наградата, шотландската актриса възкликна: „Да живее Венеция. Кино, кино, кино! Уаканда завинаги!“ Така тя почете паметта на Чадуик Боузман – звездата от филма „Черната пантера“, чийто сюжет се развива в измислената страна Уаканда.

Възклицанията „кино, кино, кино“ бяха в общия тон на изказванията на фестивала. Преди церемонията по награждаването няколко организатори на европейски фестивали призоваха всички работещи и емоционално свързани с филмовата индустрия да бъдат сплотени в условията на коронавируса.

Алберто Барбера .

„Ако сегашната ситуация ни е научила на нещо, то това е урокът, че можем да преодолеем всякакви кризи, ако го правим заедно, ако работим заедно, ако споделяме“, обяви директорът на Венецианския филмов фестивал Алберто Барбера.

Ваня Калудиерчич.

От своя страна директорката на филмовия фестивал в Ротердам Ваня Калудиерчич подчерта колко важни са фестивалите за киноиндустрията. „Не става въпрос само за връзката между кинотворци и публика – говорим и за откриването, подкрепата и възпитаването на таланти от цял свят. Но сега всичко сякаш е застинало в стоп кадър. Ето защо е важно, че сме тук – за да си дадем дума, че ще продължим напред и ще работим усилено по реализирането на нашите цели. Повече от всеки друг път директорите на фестивали носят отговорност за колегите си“, завърши Ваня Калудиерчич.

Карло Катриан.

Други нейни колеги – включително италианецът Карло Катриан –човекът – мотор зад „Берлинале“, прочетоха съвместно изявление за това колко е важно да е сплотена филмовата индустрия.

Кейт Бланшет – председателят на журито на Венецианския филмов фестивал – също говори за „подкрепа и солидарност в киноиндустрията“. Тя акцентира върху многото предизвикателства, пред които са изправени кинотворците. „Трябва да признаем, че ще ни се наложи да адаптираме всеки наш филмов проект към новата пандемична ситуация. Но поемането на предизвикателството да се адаптираш към нови ситуации е заложено в ДНК-то на хората на изкуството. Вярвам в това!“ отсече Кейт Бланшет.

Кейт Бланшет.

Остава да видим дали и кинотворците вярват в думите й, както и кои ще са победителите на тазгодишния Венециански филмов фестивал. Останалите награди ще бъдат връчени на 12 септември.

Фестивалът във Венеция е първият голям филмов фестивал от началото на пандемията, който се провежда на живо – с физическо присъствие на номинираните и участниците в конкурсната програма. Има и много зрители, като за всички са в сила едни и същи правила – носене на маски, задължително отстояние един от друг, мерене на температура, минаване през термокамери. Организаторите се надяват това уникално издание на фестивала да не се повтаря повече. Тази година Венецианският филмов фестивал се провежда за 77-ми път. Веднъж на 77 години – може. Но не повече – шегуват се най-встрастените зрители.