Честит рожден ден на Стинг!

Днес, на 2 октомври, легендарният певец Гордън Матю Томас Съмнър, когото светът обожава под името Стинг, отбелязва 68-ия си рожден ден. Неговата интелектуална  музика, заедно с изтънченото му и чувствено изпълнение са го превърнали в кумир за милиони. Текстовете на неговите песни са изпълнени с дълбок смисъл, понякога неразбираем за неподготвените слушатели.

Но да се върнем към началото. В средата на 70-те на ХХ в., когато в рок музиката се разразява истинска криза и много прочути състави се разпадат, появата на групата The Police се превръща в „лъч светлина“. Неин основател е барабанистът Стюарт Коупланд. В началото на 1977-а той среща баскитариста Гордън Съмнър и така започва историята на супер групата.

След като през 1980-а записва албум с интригуващото заглавие „Zenyatta Mondatta“,в анкета сред читателите на Melody Maker, The Police заема трето място след Pink Floyd и Led Zeppelin.

Въпреки огромната популярност, през 1984 г. всеки от участниците в групата се заема със собствен проект. През същата година започва и изкачването към световната слава на музиканта с псевдоним Стинг.

Но истински талантливите хора са талантливи във всичко, Стинг е не само великолепен музикант. Той се е снимал в повече от 10 филма, сред които Dune“ (1984), „Plenty“ (1985 г. с Трейси Улман) и „Stormy Monday“ (1988 г. с Мелани Грифит). Автор е на саундтрака на над 50 ленти.

Ето какво мисли прочутият музикант за работата, семейството и призванието:

„Когато бях млад, нищо не ми бе поднесено на тепсия. Исках да бъда музикант от ранно детство, но не можех да си представя как ще постигна това. Репетирах всеки ден, след това завърших училище, станах учител, работих в офис, смених много различни професии. Но винаги съм мислил как да стана музикант“.

„Перфектната музика е тишината, а музикантите създават красива рамка около това съвършенство“.

„Песните се раждат от живота, не със свирене на пианото“.

„Дори посредственото стихотворение има шанс да стане гениална песен“.

„Шекспир е литературен еквивалент на Моцарт в музиката“.

„Когато чичо ми емигрира в Канада, остави на тавана китарата си. Така намерих най-добрия приятел в живота си“.

„Роден съм в семейство на губещи, така че винаги съм имал пред очите си пример за това кой не искам да бъда.“

„Псевдонимът ми е много удобен поради няколко причини. Първо, това е много кратко, компактно име за подпис. Ако се казвах Енгелбърт Хъмпърдинк, разбирате, че всичко би било съвсем различно. Това е почти маска, която носиш бидейки публичен човек. „

„Децата ми ме наричат Стинг, майка ми ме нарича Стинг, така че що за човек е Гордън?“.

„Не е нужно да сте най-големият певец в света. Всичко, което е необходимо за сериозен успех, е да бъдете уникален. Всеки път, когато отворите уста, хората да знаят: „О, това е Ван Морисън“. Или: „А ето и Боб Дилън.“ Или: Боно. Трябва да имате характерен глас, който да ви отличава като уникален пръстов отпечатък. Тогава вашият тембър ще свърши половината ви работа“.

„Първата тайна на щастливия брак: обичам жена си. Втората: все още я харесвам“.

„Със съпругата ми Труди сме заедно от тридесет и три години, от които двадесет и една сме женени. Можете да умножите това по седем, защото времето в шоубизнеса се измерва в кучешки години“.

„Бих предпочел да живея в свят, управляван от жени. Просто щях да им сваля шапката! Възхищавам се на начина им да управляват света като семейство“.

„Любовта е по-силна от справедливостта“.