Честит рожден ден на Джуди Денч!

Британците с гордост я наричат своето национално съкровище. Тя е истинската кралица на костюмните драми, но предпочита приключенски филми. Успешната актриса Джуди Денч, носителка на „Оскар“ за ролята на кралица Елизабет Първа, на „Златен глобус“, многократно отличавана с наградата BAFTA,  Дамакомандор на Ордена на Британската империя, майка и баба, днес празнува 85-ия си рожден ден. По този повод ви предлагаме 12 от най-добрите й цитати:

Мисля, че трябва да се отнасяте сериозно към работата си, но не и към себе си – това ще бъде най-добрата комбинация.

Характерът не е това, което казвате, а това, което е между думите.

Най-искрените ми емоции е видяло само огледалото в моята театрална гримьорна.

Разбирам, че точно зад гърба ми има някой, който може да изиграе моята роля и най-вероятно ще се справи много по-добре. И този някой не е сам, такива хора образуват цяла опашка. Това ме кара постоянно да изпитвам страх, който дава енергия.

Не ми казвайте, че съм твърде стара, за да опитам. Искам един ден сама да се убедя, че не мога да играя, а не да чувам предположения, че няма да успея или че не мога да науча ролята. Дайте ми шанс. Дайте шанс на всички нас.

Театърът е моята истинска страст! Може би това е английска традиция, но винаги ми е било по-интересно да играя на сцената, отколкото да се появявам на екрана. Нужно ми е да видя живи хора, да чуя реакцията им, смехът им.

В киното ми харесва това, че камерата понякога е в състояние да улови мислите ви.

Ако не се бях омъжила за Майкъл, той щеше да е най-добрият ми приятел. Отличаваше се с невероятна уравновесеност и страхотно чувство за хумор. Той ми каза: „Аз съм рак, който се връща обратно в тъмнината, а ти се носиш на кон към светлината“. Задържахме се някъде по средата.

На младини исках да има шест деца. Но когато се роди дъщеря ми, съпругът ми ме изгони да работя, казвайки, че ако седя вкъщи с пелените, ще умра от мъка.

Съжалявам само, че не съм родила повече деца.

Откакто Майкъл умря, мисля, че постоянно работя. Приятелите и колегите много ме подкрепят. Около нас трябва да има хора, които ще помогнат да преминем през загубата. Да си сам не е добра идея.

Имам само една дъщеря. Но тя, според мен, се правя успешно. Имам прекрасен внук, 13 кръщелници и много животни. Няма от какво да се оплача.