Светът на киното се тресе: Журналистите-организатори на церемонията „Златен глобус“ бяха обвинени в злоупотреба с привилегиите си

Тази година определено е една от най-тежките за света на киното. Освен че много предстоящи проекти бяха анулирани или отложени заради пандемията от COVID-19, а антирасистките движения продължават да променят историята на киното, преди броени дни една норвежка обвини организаторите на една от най-елитните церемонии в света в злоупотреба с привилегиите им. Ето за какво става въпрос:

 

Журналистката от Норвегия Шерсти Фло (Kjersti Flaa) обвини членовете и организаторите на култовата церемония, че не само се възползват прекалено много от луксозните си правомощия, но и саботират наемането на нови кандидат-членове. Фактически журито, състоящо се от 87 души от Холивудската асоциация за чуждестранна преса (HFPA), разполага с огромна власт в света на седмото изкуство и се възползва от „платените екскурзии до кинофестивалите по целия свят, където всяка негова прищявка е моментално задоволявана.“

Шерсти Фло.

Кандидатурите на квалифицираните претенденти почти винаги се отхвърлят от HFPA, защото мнозинството от тези 87 члена не желае да сподели огромните си икономически предимства, от които се възползва прекалено добре, с бъдещите членове.“ – резюмира Шерсти Фло.

Въпросната дама два пъти е кандидатствала в Холивудската асоциация за чуждестранна преса – през 2018-а и 2019-а, но и двата пъти кандидатурата ѝ е била отхвърлена, въпреки че самата тя отговоря на всички критерии за членство. Това на свой ред я мотивира да проучи по-подробно какви са били мотивите на журито.

Киностудиата, разбира се, пренебрегват факта, че всяка година се харчи огромна сума пари за няколко десетки застаряващи журналисти, които най-безпардонно си позволяват да хъркат по време на излъчваните прожекции. Но като се има предвид важността на наградите „Златен глобус“, те предпочитат да си затворят очите пред разиграващия се пред тях маскарад.“. – продължава с оплакването си разгневената журналистка.

На свой ред HFPA отрече обвиненията на Шерсти Фло с претекста, че асоциацията никога не е спирала да търси и назначава нови попълнения. Освен това, в неотдавнашното интервю за „Агенция Франс Прес“, холивудската асоциация сподели, че е напомнила на госпожа Фло, че „чрез сплашване не се става член на журито“. Очаква се по-нататъшно развитие по казуса.

YouTube каналът на Шерсти Фло.

Шерсти Фло е позната в родината си като много даровита журналистка. Освен че има собствен YouTube канал, скандинавката доста често пише статии за холивудските звезди в различни норвежки списания и провежда развлекателни интервюта в предаването God Kveld Norge (Добър вечер Норвегия), излъчвано по норвежкия телевизионен канал TV2.