Сватбите в Китай са пред изчезване

Азиатската държава може и да е суперсила, но това не означава, че е решила всичките си проблеми. След като Индия замести Китай като най-населената страна в света, родината на Конфуций е взела решението не само да се пребори с намаляващата раждаемост, но и да вдъхнови милиони млади двойки да сключат брак. Разказваме ви как:

 

Според анализ на медията CNN, само през 2022-а в Китай бе регистриран най-малкият брой на сключени бракове, откакто съществуват достъпни публични регистри.

Само около 6,83 млн. двойки са си казали взаимно „да“, като това е само с 10.5% по-малко от 2021 година. Ниво, което не е плашило китайското Министерство на гражданските въпроси от 1986-а насам.

Ето защо решенията на някои окръзи, като Чаншан, намиращ се в Източен Китай, изненадаха мнозина. Окръгът предлага много специална парична „награда“ за всяка една двойка младоженци – 1000 юана, равни на 252 лева. Условието – обаче – е булката все още да не е навършила 25 години.

Колкото и странно да звучи, това е най-новата мярка за насърчаване на младите хора да се венчаят на фона на нарастващата демографска криза, свързана най-вече с намаляващите брачни съюзи и раждаемост. Макар че преди няколко години азиатската държава бе гласувала за нов закон, забраняващ повече от едно дете на семейство.

Любопитно е да се спомене, че минималната законова възраст за брак в Китай е 22 години за мъжете и 20 години за жените.