Индия победи Китай

Още с началото на 2023-а светът бе поразен от новината, че Индия вече е най-населената държава на Земята.

 

 

По данни на различни медии, включително The Independent и Bloomberg, към края на 2022 г. населението на Индия достигна 1.417 млрд. души, увеличавайки населението си с още 5 млн. индийци. По този начин Индия взе щафетата от Народна Република Китай като най-населената държава в света.

В същото време World Population Review и Националното Бюро по Статистика на Китай докладваха, че реално населението на Китай е спаднало с около 850 хил. души за изминалата година. В преброяването, обаче, е включена само континенталната част на огромната страна, без Хонконг и Макао – бившите колонии на Великобритания и Португалия, както и броят на живущите в Китай чужденци.

Чрез тази вест редица видни финансисти, банкери и прогнозисти отчитат, че не след дълго икономическият подем на Република Индия ще задмине този на Япония и Германия, превръщайки я впоследствие в третата икономическа световна сила. Допълнително по мнение на холдинговата компания S&P Global and Morgan Stanley, родината на Махатма Ганди се справя изключително добре, имайки се предвид, че в момента страната също се възстановява след двугодишната пандемия.

Впрочем, по време на пресконференция във Вторник, 17-ти януари, говорителят на Китайското Посолство в Индия – Уан Шаоджиен – каза, че и двете държави трябва да се възползват от „демографския дивидент“.

Уан Шаоджиен.

Китай и Индия имат голямо население и богати трудови ресурси. Много е важно и двете страни да се възползват разумно от демографския дивидент за развитие и подмладяване, за да дадат по-голям принос за бъдещето на човечеството.” – допълни господин Шаоджиен.