Още шест училища с химни след конкурс

Шест български училища ще имат химни. Това става възможно в рамките на инициативата „Светилник“ 2022/2023: Към светли бъднини вървим!“ на „Музикаутор“.

Става дума за Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора, за 112 ОУ „Стоян Заимов“ в София, за Второ основно училище „Димитър Благоев“ в Благоевград, за Природоматематическата гимназия „Проф. Емануил Иванов” в Кюстендил и за две училища в Казанлък – Средно училище „Екзарх Антим I“ и Основно училище „Георги Кирков“.

Какво по-конкретно представлява инициативата? Членовете на „Музикаутор“ са информирани, че шест училища биха искали да имат свой химн. За целта се събират творчески екипи – композитори, текстописци и изпълнители – създават химн и го изпращат на училището, участващо в инициативата.

Предложенията за музика и текст на химна на конкретното училище трябва да са съобразени с неговите изисквания и идентичност. След като училищата получат предложенията, те решават кое от тях отговаря най-добре на техния профил.

Всяко училище само решава по какъв начин да направи своя избор – дали тежката дума ще има директорът на училището и учителите по музика в него, или решението ще се вземе от училищното настоятелство, или от учениците в него.

Накрая избраният творчески тандем получава финансова подкрепа от „Музикаутор“ за създаването на училищния химн.

При сегашното – второ издание на инициативата в нейна подкрепа се ключва и банка, която подкрепя създаването на химна на Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора. Песента е създадена от тандема Станислав Събев и Илиана Събева.

За 112 ОУ „Стоян Заимов“ в София химнът ще бъде създаден от Илия Ангелов – автор на музика, Таня Бойчева – автор на текст, и Митко Гидишки – автор на аранжимент.

Автори на химна за Второ основно училище „Димитър Благоев“ в Благоевград са Ивайло Терзиев и Снежина Темелкова. Този творчески екип участва за втора поредна година в инициативата „Светилник“ и за втори път печели журито.

Химнът на Природоматематическа гимназия „Проф. Емануил Иванов” в Кюстендил ще бъде създаден от Иван Любомиров, Биляна Попова и Дончо Генов. Песента на Средно училище „Екзарх Антим I“ в Казанлък ще бъде дело на Христо Петков в творчески екип отново със Снежина Темелкова, а автори на химна на Основно училище „Георги Кирков“ в Казанлък ще са Михаил Дончев и Яна Обретенова.

В рамките на инициативата предстои да бъдат реализирани професионални звукозаписи, както и видеоклипове към химните, които ще бъдат представени премиерно на концерт в края на учебната година.