Странджа и фотографии – съботно-неделните предложения

Този уикенд ще мине под знака на Странджа и фотографията. А за да разберете защо, вижте съботно-неделните предложения.

 

 

На 11 юли се чества Световният ден на човечеството, като е избрана тъкмо тази дата, защото на нея през 1987 г. е роден 5-милиардният жител на планетата. Роден е в момент, в който в България усилено се работи по идеята на Министерския съвет обезлюдената Странджа-Сакар да стане Република на младостта. Строят се десетки жилищни блокове, стотици къщи. С доброволния труд на жителите на градчето, намиращо се в сърцето на Странджа – Малко Търново, например, е изградено лятно кино с 500 места. Днес едва ли нещо е останало от него, но за сметка на това Странджа продължава да е все така магична и готова да посрещне и 8-милиардния жител.

 

„Странджа” уикенд в Бургас

На Странджа община Бургас посвещава уикенда – 11 и 12 юли. И ако сте в крайморския град, не пропускайте богатата програма.

В съботния ден от паркинга на магазин „Била” до бургаската автогара „Запад”, от 8.30 часа тръгва поход до легендарния Вълчанов мост над Караманбаирската река, построен с парите на хайдутите, предвождани от Вълчан войвода.

От 10.00 часа до 12.00 часа за децата е организирано изработване на паметни медалчета, свързани със Странджа. Заниманията започват в Приморския парк, на алеите около фонтана до културния център „Морско казино”. И през двата дни от уикенда в Регионалния исторически музей в Бургас ще бъде изложена археологическа експозиция „Природата, традициите, обичаите и културното наследство на Странджа”, а в местния Етнографски музей може да бъде разгледана изложбата, посветена на нестинарството „Игрите в огъня”. В експозиционен център „Флора” ще се проведе юлски базар за ръчно творчество.

В съботата не пропускайте от 17.30 часа на откритата сцена „Охлюва” – XII Летни празници на изпятата поезия – 2020, а от 20.00 часа на сцената на Летния театър – Бургас – концерт-спектакълът „Заедно 2020”, в който участие ще вземат фолклорните ансамбли „Странджа” Бургас и „Тракия” Пловдив.

В неделята, от 12.00 часа, може да участвате в състезанието по планинско колоездене „Дърт Джъмп” в местността „Шилото” в бургаския квартал „Меден рудник”

Фермерски пазари в Балчик и Габрово

Ако се намирате на морето, но сте в по-северната част на страната, може да посетите първия фермерски пазар „За чиста храна” в Балчик. На 11 юли, в началото на дамбата, местни производители ще изложат сезонни плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, продукти от краве, овче и козе мляко, печива с квас. Производителите са приготвили сладка и конфитюри, сокове и сиропи, плодови вина, ядки, сушени плодове – и всички те са без изкуствени консерванти и подобрители, отгледани без химически торове.

Ако пък се намирате по-скоро в географския център на България – в Габрово, и там ще имате възможност да посетите фермерски пазар.

От 9.00 часа до 15.00 часа в района на площад „Възраждане“ до общината ви очакват над 30 изложители – фермери, земеделци с еко храни, млечни продукти, плодове и зеленчуци, масло и брашно от бял трън.

Не пропускайте продуктите им от шафран, както и домашната еко лютеница. Ще има специални щандове с кожени изделия на майстор кожар, с дърворезба, керамика и работилничка по ръкотворчество.

Организаторите на пазара ще предложат и различни дегустации – на вино от избата на земеделски производител от силистренския край; на млечни продукти от фермери от областта и на габровски шоколад.

Докато сте в района на Габрово, отскочете до Мотковото кафене в музея „Етър”. Там ще имате възможност да се включите във вечните настолни игри – табла, „Не се сърди човече“ и „Дама“, като освен това ще ви предложат да пиете кафе на пясък, сварено в джезве. След това ще ви предскажат бъдещето и ще ви научат как и вие да тълкувате фигурите в чашата.

 

Керамични животинки, огнени фонтани и нецелуната принцеса в София

Но за да пиете страхотно кафе, не е задължително да ходите чак до габровския „Етър”. И на софийската улица „Чипровци” № 9, в Casa Veneranda ви очакват невероятно кафе, разхладителни напитки и вкусни сандвичи. На 11 юли там организират  градински арт базар с модни облекла, аксесоари, бижута, декорация, изработени от талантливи творци, дали простор на въображението си по време на карантината. За доброто настроение на посетителите ще се погрижи DJ Miro Mix. За децата са предвидени творчески предизвикателства в работилница, по време на която ще се научат да рисуват керамични животинки. По-големите ще могат да придобият умения да рисуват с къна от Peperlina.

Поглед към покрива на Сердика Център.

И на покривното пространство на Сердика Център са подготвили интересни забавления за децата. През уикенда може да бъде видяна театралната постановка „Косе Босе“, по време на която децата ще намерят отговор на въпроса „Можем ли да дадем нещо, без да искаме друго в замяна?” Ще има възможност и за потапяне в зрелищния свят на науката. В рамките на ДНК – Детски Научен Клас – децата ще разкрият тайните на искрящите огнени фонтани, на пламтящите ръце и на огнените кълба от драконов дъх.

Сцена от „Да целунеш принцеса“.

Ако пък не желаете децата ви да стават пиротехници, заведете ги на детския спектакъл на открито на Музикалния театър. На 12 юли от 11.00 часа в Кино „Кабана” в парка на НДК очаквайте „Да целунеш принцеса” – мюзикъл на Юлиян Слабаков по приказката на Андерсен „Принцесата и свинарят“. Автор на либретото е Панчо Панчев – Дядо Пънч. Историята е забавна – за капризна принцеса и принц, станал свинар, за да й докаже нещо много важно. Но какво е то – оставяме изненадата за вас.

Света Вероника и фотографията

Матия Прети, Света Вероника.

На 12 юли православната църква почита паметта на Свети Прокъл, Свети Иларий и Света Вероника. На този ден освен Верониките празнуват и фотографите. Тъй като Света Вероника избърсва лицето на Христос, поел с кръста към Голгота, и по този начин запечатва образа му на кърпата, тя се смята за покровител на фотографията и фотографите. За да отбележите празника, се подгответе още от 11 юли.

Фотография Стоян Йоргов.

Тогава е последният ден, в който може да разгледате фотографската изложба на Стоян Йоргов „18% Gravity” в галерия „Ракурси”. Йоргов е художник, който от 26 години живее в Лос Анджелис. През последните осем години използва като изразно средство фотографията. Има заснети над 20 000 кадъра, част от които тепърва ще бъдат показвани. „18% Gravity” е първата му фотографска изложба в България.

Заглавието му хрумва спонтанно, докато снима скейтъри на бетонната платформа на Venice Beach и е удивен от непрестанните им опити да преодолеят гравитацията.

А процентите в името й са свързани със сивата карта, калибрираща измерващата система на фотоапарата така, че при определени стойности на светлината да вижда сцената 18% сива.

Фотография Фелия Барух.

А на самия ден на Света Вероника – на 12 юли – в парка „Заимов” фотографката Фелия Барух ще дава първи уроци по снимане. Инициативата се нарича „Между въжетата: Бокс в парка”. Организира се съвместно с Боксов клуб „Балкан“.

И освен уроците по фотография и демонстрациите на истински боксов ринг, ще има и безплатни уроци по бокс. Акцията е ориентирана и към социално слаби деца и младежи от маргинализирани групи, с надеждата те да бъдат привлечени към изкуството и спорта, а не да се превърнат в агресивни възрастни.

Само преди дни Фелия Барух откри в галерия КО-ОП самостоятелната фотографска изложба „Palermo. Box. Me.”. В нея основната тема е вътрешната борба на човека и пътя, който понякога му се налага да извърви, за да се събере със собственото си Аз.

Вдъхновени от примера на неотказващите се боксьори, да нокаутираме предизвикателствата и през новата седмица.