Плашеща гледка: учени показаха как ще изглежда човек след години работа от дистанция.

Експерти създадоха модел, който изобразява как през 2045-а може да изглежда човек, комуто се е наложило да работи от дома си в близките 25 години. Дистанционният работник е представен във вид на виртуалния модел „Сюзан”, чиято външност, създадена от клинични психолози и специалисти по фитне, е плашеща гледка. 

 

Сюзан е с превити рамене, двойна брадичка, затлъстяване и сухи, налети с кръв очи, в резултат на стоенето с дни пред екрана на компютъра.

По думите на експертите от DirectlyApply, този модел описва ефектите, които дистанционната работа може да окаже върху  нашия организъм, ако не предприемем необходимите стъпки, за да избегнем всичко това.

Въпреки че много работещи от дистанция се наслаждават на допълнителен сън и удобни домашни дрехи по време на карантината, бъдещите пандемии може да означават, че предимствата на този начин на живот изглеждат нищожни пред дългосрочните физически въздействия върху човешкия организъм.

Нека разгледаме различните проблеми, с които може да се сблъска Сюзан и други работещи от дистанция към 2045-а.

Синдорм на компютърното зрение      

Ако гледаме в екрана всеки ден, това може да предизвика т. нар. цифрово напрежение на очите или синдрома на компютърното зрение, възникващо в резултат на повтарящите се движения на очите. Това води до сухота, възпаление и зачервеняване на очите, раздразнение и замъгляване на зрението.

Офталмолозите препоръчват да почиваме при работа пред екрана на всеки 15-30 минути, прехвърляйки погледа си към по-отдалечени предмети, да седим на разстояние 60 см. от монитора, да използваме меко осветление, да внимаваме очилата и контактните лещи да отговарят на потреностите на зрението.

Лоша стойка

Недостатъчните физически упражнения и продължителното седене прегърбени пред екрана може да доведе до разтягане на врата, формиране на заоблени рамене и гърбица, която ще се развият с времето. Тя ще започва от врата до ръцете и гърба.

По оценка на Болницата за специална хирургия (HSS) в Ню Йорк, ние започваме да се прегърбваме само 15 след минути седене или стоене на едно и също място.

Експертите препоръчват редовно да сменяме позицията си на стола и при необходимост да я коригираме.

„Дори да ви е удобно, никога не бива да седите в една и съща позиция повече от час, – казват от HSS. – Препоръчва се да ставате и да се движите на всеки 30-40 минути”.

Травми в резултат на повтарящо се пренапрежение 

Става дума за болки в мускулите, нервите и сухожилията, предизвикани от повтарящи се движения и прекомерно напрежение. В ръцете и китките това се усеща като топлина или изтръпване, слабост, чувствителност или спазми.

Повтарящите се травми от пренапрежение могат да се влошат значително и с времето да доведат до влошаване на цялостната стойка.

От NSS  препоръчват да поддържаме добра позиция по време на работа, да правим редовни почивки при изпълнение на продължителни или повтарящи се задачи и да внимаваме работното ни място, клавиатурата, мишката и екрана да са разположени така, че дейността ни да предизвиква най-малко напрежение. На потребителите се препоръчва да не удрят по клавиатурата, докато пишат.

„Технически врат”

Работата с устройства като телефон или ноутбук, може да причини появата на т. нар. технически врат или вратна кифоза,  което се изразява в ненормално изкривяване на вратната зона на гръбначния стълб. Явлението е предизвикано от напрежението на мускулите при използване на устройствата, изразяващо се в болки във врата и раменете, скованост и болезненост.

Наред с това изследванията показват, че продължителното седене е опасно за сърцето и води до намаляване на продължителността на живота.

Работещите от дистанция трябва да имат кресло с добра подкрепа за кръста и възможност да се облягат назад, доколкото е технически възможно. Тази позиция намалява напрежението в мускулите на врата. Препоръчва се да оборудваме работното си място така, че да можем да работим прави през част от времето.

Косопад

Витамин D се изработва основно под слънцето, затова работата по цял ден в затворено помещение може да доведе до дефицит на витамина. Което на свой ред да предизвика косопад и задържане на израстването на нова коса едновременно.

Най-добрият начин да избегнем това е да използваме обедната почивка, за да получим малко слънчева светлина отскачайки до магазините, изпълнявайки задачи или просто отпочивайки в някоя градинка на чист въздух.

Бледа, отпусната и сбръчкана кожа    

Недостигът на витамините D и B-12, заради ограниченото излагане на слънчева светлина може да доведе до бледа и изтощена кожа.  За да избегнем това трябва да излизаме на улицата и да дишаме чист въздух при всяка възможност.

Важно е да се използват и средства за защита на кожата в разгара на лятото или по всяко друго време, когато има много слънце, включително шапка.

Макар че не знаем възрастта на Сюзан, по лицето й се виждат много бръчки. Въпреки че те са естествена част от стареенето, определени навици като зрителен контакт с екрана през целия ден, могат да увеличат появата на линии, образуващи се под повърхността на кожата, което води до бръчки, като пачи крак и по-дълбоки гънки.

Пиенето на големи количества вода, отказът от тютюнопушене и защитата от слънчевите лъчи – са добри начини за запазване на кожата гладка и здрава.

Тъмни кръгове под очите

Ако гледате в няколко екрана по време на работа всеки ден, това може да предизвика появата на тъмни кръгове върху кожата под очите, които ни правят да изглеждаме уморени и изтощени.

По данни на изследователския център на клиниката Майо в САЩ, можем да избегнем кръговете и отоците като съкратим  пиенете на течности преди сън, намалим употребата на сол, избягваме пушенето и спим достатъчно – за повечето възрастни от седем до девет часа на денонощие.

 Затлъстяване

Продължителното застояване в затворени помещения, постоянните похапвания и липсата на физически упражнения, с времето могат да доведат до натрупването на излишни мазнини в организма.

Работата вкъщи засилва изкушението да надничаме често в хладилника, но не от глад, а от скука. Затова трябва да избягваме закуските между основните хранения, което може да е главната причина за натрупване на излишни килограми, да правим физически упражнения и да излизаме по-често от дома си.

Увеличаване на стреса

Продължителното отсъствие на контакт с други хора и преумората могат да доведат до увеличаване на нивото на хормона кортизол, който повишава кръвното налягане и вреди на физическото здраве. За това е по-добре да общуваме с колеги и приятели чрез видеочатове, да се стремим да излизаме на срещи, когато това е безопасно от гледна точка на социалното дистанциране.

Как да не се превръщаме в Сюзан

В изследването на DirectApply са предложени и съвети как да поддържаме добро равнище на физическото си и психическо здраве при работа от дистанция:

  1. Много важно е изработването на постоянен режим на работа и почивка. Това е ключът към физическото и емоционално здраве.
  2. Поддържайте позитивни социални връзки – общувайте с хора по всички възможни начини.
  3. Правете физически упражнения. Планирайте ги всеки ден и се старайте да дишате колкото може повече чист въздух.
  4. Търсете баланса между работата и личния живот – при работа от дистанция е лесно да го загубите. Помнете, че не бива да ограничавате живота си с работа.
  5. Използвайте умно свободното си време. Прекарвайте го с приятели и със семейството си, сред природата или спортувайки.