Старозагорската опера – финалист в европейски конкурс

Тази новина я „пазим“ да ви я съобщим на 3-ти март. Старозагорската опера е надминала в конкурсна надпревара Виенската опера, Кралската шведска опера и Датската национална опера. Направила го е с проект „Ние сме музиканти“. Ето какво е важно да знаете за инициативата.

 

Конкурсът, в който след победи в два кръга Старозагорската опера попада в тройката с най-добрите, е организиран от Асоциацията на европейските филантропи за опера и балет „FEDORA“. Това е най-престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство.

Поглед към проекта „Ние сме музиканти“.

Проектът, с който Старозагорската опера печели, се нарича „Ние сме музиканти“. Неговата цел е да се създаде в България първият интерактивен сензорен спектакъл за деца и младежи, които са със синдром на ДАУН, аутизъм, синдром на хиперактивността с дефицит на вниманието и с други специфични образователни потребности. За целта в изпълнението на проекта са ангажирани различни професионалисти.

Виктор Крумов.

Сред тях е флейтистката Кейко Танака от Япония, която сега е солистка в Старозагорската опера. Тя ще отговаря за запознаването на децата с духовите инструменти. Друг важен човек е Йова Петкова, която ще представи на бъдещите любители на операта нейните специфики. Виктор Крумов, който е диригент, ще работи с децата върху реакциите им при слушане на музика. Денис Иванов ще създаде визуалната среда, балерината Ромина Славова ще танцува с децата, перкусионистката Нелиана Димитрова ще ги научи да улавят ритъма, а Милена Иванова ще им покаже как, докосвайки различни струнни инструменти, да създават мелодии. Накрая Иглика Петкова ще проследява дали музикантите успяват по най-добър начин да предадат знанията и опита си на по-малките, а психологът Здравко Тенев ще отчита как заниманията с музика влияят на децата със специфични потребности.

На 1 април всички наши сънародници, не само старозагорци, са поканени да дарят някаква малка сума на страницата на платформата FEDORA https://www.fedora-platform.com/discover/shortlist/we-are-musicians/360

за реализирането на идеята на „Ние сме музиканти“. До 4 юни ще върви не само дарителската кампания, но и гласуването за най-добър проект, като победителят ще спечели финансиране в размер на 50 хил. евро, за да разгърне идеята си по-възможно най-добрия начин.

Поглед към проекта „Кармен и други изключителни жени“ на италианската Compagnia Teatrale L’Albero.

Конкуренти на Старозагорската опера са белгийската компания Platform K и италианската Compagnia Teatrale L’Albero, които съответно предлагат занимания с танци и със свирене на инструмент за децата и младежите със специфични потребности.

Но едва ли има някой, който се съмнява, че Старозагорската опера ще спечели, защото, както казва Марк Твен, „добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят“, а в проекта на операта от града на липите добротата и желанието да докоснеш с изкуство са в излишък.