Списание Time определи шведската екоактивистка Грета Тунберг за „Личност на годината“

„Тя даде тласък на световното движение. Тунберг стана най-силният глас по най-важния въпрос, пред който е изправено човечеството. Тя олицетворява повсеместния ръст на младежката активност, което е важен културен феномен на нашето време “, обясни мотивите Едуард Фелсентал, главен редактор на списание Time.

 

Грета Тунберг се оказа най-младата личност на годината в почти 100-годишната история на това звание, изпреварвайки включените в краткия списък за 2019-а  Доналд Тръмп, Си Дзинпинг, Марк Зукърбърг и протестиращите в Хонконг.
Редакторите на списанието традиционно присъждат званието „Личност на годината“ през декември и поставят снимката на избрания на корицата.

През август 2018-а Грета Тунберг за пръв път влезе в сградата на  шведския парламент с искане да се обърне внимание на проблема с глобалното затопляне и за изпълнение на Парижкото споразумение. По-късно тя започна да организира протести в петъците, призовайки всички да последват нейния пример. Към Тунберг се присъединиха и други активисти, в резултат на което акцията й „Петък за бъдещето“ прерасна в едноименното движение.

Впоследствие екоактивистката изрази позицията си на важни обществени форуми, влизайки в спор с политиците и предизвиквайки нееднозначни реакции – от подигравки до възторг. Но както гласи редакционният принцип на изданието, което я номинира: „Титлата „Личност на годината“, присъдена от Time, не е чест. Това не е знак за одобрение. И не е признание за популярност. Това е трезва оценка на света, какъвто е и на хората, които формират този свят – за добро или за по-лошо“.

Първият човек обявен от Time за личност на годината е Чарлз Линдберг, американски пилот, прелетял през Атлантическия океан през 1927 година. Впоследствие титлата е присъждана на Сталин, Хитлер, Чърчил, Дън Сяопинг, Горбачов, Путин, както и на групи хора като американските войници и интернет потребителите.