Собствена полиция и складове с ценни предмети: 14 интересни факта за Белия дом

Белият дом е една от най-известните сгради в света, неговата история датира от стотици години, тук се вземат важни правителствени решения, и не само. Представяме ви интересни факти за прочутата крепост на демокрацията.

 

Първият президент на САЩ – Джордж Вашингтон, избира мястото за Белия дом през 1791 година. Но той е и първият държавен глава, който не е живял в него, защото изграждането на резиденцията завършва по времето на следващия президент.

Строителството на Белия дом започва през 1792 година. Специална комисия избира конкурсния проект, представен от ирландския архитект Джеймс Хобан.

През 1800 г., след седем години строителство, президентът Джон Адамс и съпругата му Абигейл се преместват в недовършената сграда. Довършителните работи продължават още няколко години.

По време на войната, избухнала през 1812-а, британците опожаряват дома на президента през 1814-а. Джеймс Хобан е назначен да възстанови сградата и президентът Джеймс Монро се премества в нея през 1817-а.

По времето на администрацията на Монро през 1824 г. е изграден полукръглия Южен портик, а северното крило е пристроено по времето на президента Андрю Джексън през 1829-а.

През 1902 г. президентът Теодор Рузвелт започва основен ремонт на Белия дом, който включва и преместването на президентските кабинети от втория етаж на резиденцията в построеното неотдавна административно здание, известно днес като Западното крило.

След половин век президентът Хари Труман започва реконструкция на сградата, в която е демонтирано всичко, с изключение на външните стени. Реконструкцията е осъществена от архитекта Лоренцо Уинслоу, и семейство Труман се завръща в Белия дом през 1952 година.

Белият дом е жилище на президента на Съединените щати и Музей на американската история едновременно. Това е място, където историята продължава да се развива.

В резиденцията има 132 стаи, 35 бани, 6 равнища. Има също 412 врати, 147 прозорци, 28 камини, 8 стълби и 3 асансьора.

Сградата е била наричана по различни начини: Президентски дворец, Президентско имение и Президентска къща. Официално започват да го наричат Белия дом едва през 1901 г. по разпореждане на Рузвелт. Оз 1909-а работното място на президента се намира в Овалния кабинет в Западното крило на сградата.

Новият президент получава достъп до 3 склада на Белия дом. В тях се пазят картини, злато, кристал, килими, колекции от мебели, и други ценни вещи, намиращи се под разпореждането на президентското семейство още от времената на управлението на Джордж Вашингтон. Новият президент има право да избере всичко, което му харесва, за да декорира Белия дом по свой вкус.

Мнозина знаят, че Белия дом е бил боядисан с този цвят, за да се скрият следите от британското опожаряване на сградата през 1814-а. Всъщност той е избелен с разтвор на основата на вар през 1798-а за защита на стените от влага и напуквания през зимата. През 1818-а сградата била покрита с бяла оловна боя и започнали да я наричат Белия дом.

В Белия дом действа собствен полицейски отряд, United States Secret Service Uniformed Division. Той е създаден още през 1930-а от президента Хувър. Членовете на Uniformed Division не само проверяват посетителите на сградата, но и патрулират в съседните улици. Те имат право без никакви обяснения да задържат хора за няколко денонощия, в името на запазването на сигурността на държавата

За двувековната си история сградата се е превърнала в една от най-големите забележителности в света. Затова е разбираемо, че много хора се опитват да имат собствен Бял дом. Реплики на крепостта на демокрацията има в Тексас, Вирджиния и Джорджия. В Ирак Белият дом принадлежи на кюрдски милиардер, а в Китай има над 10 аналогични сгради.