След Пловдив Лондон също се похвали с римски мозайки

Докато Голямата базилика в Пловдив продължава да привлича и да радва все повече туристи с прекрасните си римски мозайки, британската столица също не остава назад. Преди няколко дни в Лондон, по време на разчистването на терен за строежа на нови бизнес и жилищни сгради, работници се натъкват на изключително добре запазена мозайка, датираща от епохата на римското нашествие на Британските острови. Ето за какво иде реч:

 

Когато римляните покоряват днешна Англия около 43 г. сл.Хр., предвождани от император Клавдий (10 г. пр.Хр. – 54 г. сл.Хр.), те първо акостират на източните ѝ брегове (днешното графство Кент). Не след дълго те се отправят нагоре по река Темза, достигайки днешен Лондон, където издигат укреплението Лондиниум, което впоследствие прераства в град.

Риуснка на Лондиниум.

Затова не е чудно, че в Лондон, дори след близо две хиляди години, все още са откривани важни находки и обекти от времето на Римската империя. А новооткритата мозайка е първата – толкова голяма за последните 50 години.

Въпросната мозайка.

Местонахождението на разкопките е в квартал „Съдърк“, близо до фамозния стъклен небостъргач „Дъ Шард“, издигнат през 2012-а и дело на италианеца Ренцо Пиано. Очаква се до края на годината артефактът да бъде изцяло проучен, реставриран и публично представен.

В далечината се вижда небостъргачът „Дъ Шард“.

Антониета Лерс от Лондонския археологически музей (MOLA) отбелязва, че 8-метровата мозайка вероятно датира от края на II или началото на III в. сл. н. е. – „възходът на римски Лондон, когато хората живеели щастливо и охолно“. Красивите ѝ фигури – цветя, кръстове и други фигури наподобяват много на онези, открити в древна Улпия Сердика (София) и Филипопол (Пловдив).

Според The Guardian, новооткритата мозайка е част от подовата настилка на триклиниум (triclinium) – място за високопоставени римски служители, където те могли да се насладят на луксозни и вкусни храни и напитки, излежавайки се на удобни и пищно украсени мебели. Триклиниумът на свой ред се предполага, че е бил част от мансио (лат. mansio, място за почивка, отсядане) – официално жилище върху римски път, управлявано от местната власт и използвано от високопоставени държавни служители по време на тяхното пътуване из обширната империя.

Възстановка на римски триклиниум.

Дейвид Нийл, експерт по римски мозайки, разказва пред Archaeology News Network, че дизайнът на големия панел е дело на изкусни майстори, които са познавали до съвършенство орнаментната техника – „акантус“ (лат. acanthus – това е най-известният орнамент в Античния свят, използван и до днес). Той е изпълнен като Опус тесалатум (Opus tessellatum) – покриване на повърхността с модел от повтарящи се форми, които си пасват, без никакво припокриване на отделните им елементи или оставени между тях празнини.