Simply the Best: Честит рожден ден на Тина Търнър!

Днес голямата Тина Търнър навършва 81 години. Носителката на осем награди „Грами” влиза и в десетката на най-добрите танцьори в света. Заради своята невероятна артистичност, темперамент и сценична експресивност Тина Търън е удостоена с титлата „Кралицата на рокендрола”, а списание „Ролинг Стоун” я обяви за една от най-великите певици на съвременността.

 

Вече над 20 години легендарната певица живее във вилата си в Швейцария със своя втори съпруг Ервин Бах, наслаждава се на семейното си щастие и излиза на сцената само за удоволствие. Но не винаги е било така, имало е и периоди, когато животът й е бил истински кошмар.

На премиерата на мюзикъла „Тина”, Ню Йорк, 2019-а.

Ана Мей Бълок, каквото е истинско име на певицата, е родена през 1939-а в семейство на работничка във фабрика и баптистки свещеник в Тенеси и от дете пее в църквата. Музикалната й кариера започва през 1957-а. Талантът й е забелязан от музиканта Айк Търнър, с когото започва да работи в групата Kings of Rhythm, а по-късно става и негова съпруга.

Тина Търнър и Брус Уилис на концерт в Париж, 1996-а.

Голямата слава идва при Тина през 70-те години на ХХ в., когато е водеща солистка на групата на мъжа си и печели дебютната си статуетка „Грами“, прави своя дебют в киното и гастролира с мащабни концерти навсякъде в Съединените щати. През същото десетилетие – уморена от тиранията на Айк – Търнър решава да се разведе и в много отношения именно тази стъпка (макар и косвено) й донася статута на суперзвезда. Вярно, че това не се случва веднага – първите самостоятелни албуми на певицата, издадени след трудната раздяла, нямат голям успех сред слушателите. Повратният момент в кариерата на Тина Търнър е запознанството й с мениджъра Роджър Дейвис, който помага на певицата, преживяла трудни времена, да намери свой собствен уникален стил.

Кралицата на рокендрола по време на концерта в Париж, 1996-а.

Плод на тяхното сътрудничество е мултиплатинетия диск „Privat Dancer”, представен на публиката в средата на 80-те години. Следват ще няколко супер успешни албума, записи на  редица популярни саундтраци (например за „Mad Max“), както и спечелването на много престижни награди.

Изпълнение на Golden Eye, сингъл от поредицата за Джеймс Бонд.

Днес Тина Търнър не дава често интервюта, но от редките разговори става ясно, че певицата няма какво повече да желае. Понякога дава концерти,  но не възнамерява да записва нови песни за феновете си. „Знам, че хората очакват от мен някакви стъпки, но за мен музикалната кариера престана да бъде най-важното нещо в живота ми. – казва тя. – Направих много и спрях навреме. Не се ограничавам, здрава и щастлива съм в брака си, правя всичко, за да бъде щастливо семейството ми. Целта ми е да дам на хората истината и да им дам колкото се може повече. Това е най-доброто, което мога да направя сега”.

Тина с шоколадения крак, подарък от президента на Pepsi Роджър Енрико, 1885-а.

 

Да си припомним и други нейни изказвания:

 

Никога няма да се поддам на старостта, докато не остарея.

Когато се влюбя в някого, ми е трудно да спра. Едва ли някой може да сдържи чувствата си, ако е истински влюбен. Силните чувства просто не могат да бъдат захвърлени настрана.

Ако се грижите за себе си, независимо на колко години сте – 40, 60 или 70, винаги ще изглеждате добре. В днешния свят можете да си позволите да изглеждате на възрастта, която искате.

Ерик Клептън, Тина Търнър и Кийт Ричардс през 1989-а.

Отминалите модни тенденции ще ви направят по-възрастни. Бъдете в крак с времето, купувайте си нови неща, които ви отиват, и ще се почувствате по-млади.

Вярвам, че всеки човек трябва да има избор: да живее с някого или да прекъсне една връзка, която е остаряла.

Щастието е състояние на духа и съзнателен избор. Ние имаме право да бъдем щастливи и сами решаваме дали да бъдем щастливи, или не. Освен това щастието може да бъде заразно. Опитайте се да се обградите с щастливи хора и ще бъдете изненадани колко бързо атмосферата на щастие ще се възцари около вас.

Бионсе и Тина Търнър на церемонията по връчването на наградите „Грами”, Лос Анжелис, 2008-а.

В безнадеждна ситуация винаги трябва да се изправите и да продължите напред. Вярвам, че животът отваря всички пътища.

Станах много по-силна, отгледах децата си и преживях трудни времена. Сега съм по-щастлива, отколкото някога бих могла да си представя.