Ще забогатеете ли, ако намерите септария и къде да я търсите?

Септарията, наричана още драконово сърце, е много красив камък.

Ако се разтърсите из мрежата, ще откриете, че подобен минерал с размери 12х8 сантиметра струва 220 лева.
Важно е да знаете, че освен красив, този камък има и много полезни свойства – внася енергия в тялото, затопля крайниците, помага при усвояването на калция, облекчава болките, засилва имунната система, помага при мускулни спазми.
Вероятно ще ви е интересно да научите къде може да откриете това драконово сърце.
Конкрецията на септарията е твърда, компактна маса от материя, образувана от утаяване на минерален цимент в пространства между малки частици в седиментни скали или почва.

Септарните конкреции са камъни, съдържащи ъгловидни кухини или пукнатини, наречени „септарии“. Септариите са запълнените с калцит пукнатини в центъра на скалата, които показват къде центровете на конкрециите са се свили, вероятно по време на дехидратация, през дългия им път на трансформация. Септарии обикновено се срещат в седиментни скали, които могат да бъдат или кални, или пясъчници.
Пукнатините са много разнообразни по форма и обем, както и по степента на свиване, която показват.

Въпреки че обикновено се приема, че конкрециите увеличават размера си постепенно – отвътре навън, фактът, че радиално ориентираните пукнатини се стесняват към краищата на септариите, се приема като доказателство, че в тези случаи периферията е била по-твърда, докато вътрешността е била по-мека, поради вектора на изменението в количеството на утаения цимент.
Трябва да се направи важно разграничение между конкрециите и така наречените „възли“. Конкрециите се образуват от минерални утайки около ядра, докато „възелът“ е заместващо тяло.
Образуване на септарни конкреции


Както вече стана ясно, септарните конкреции се образуват в седиментни скали – кални или пясъчници. Процесът, при който се създават септариите, характерни за септарните конкреции, остава неясен. Учените предполагат различни механизми за образуването им, включително дехидратация на богати на глина вещества; свиване на центъра на конкрецията; разширяване на газове, получени при разпадането на органична материя; или крехко напукване и свиване на вътрешността на конкрецията, вследствие на земетресения или уплътняване.

Друга теория е, че пукнатините са причинени от растежа на кристали във вътрешността на конкрецията. С нарастването си кристалите изтласкват околния материал, което води до неговото напукване.
Септариите обикновено съдържат кристали, често калцит, които са се утаили от циркулиращите разтвори. Сидеритните или пиритните покрития също понякога се наблюдават и по стените на кухините, намиращи се в септарии, което води съответно до появата на множество ярки червеникави и златисти цветове.

Къде да намерим септарни конкреции


Септарни конкреции могат да бъдат открити по целия свят, но най-често те се срещат в седиментни скали, които са се отложили в морска среда. Някои от най-известните находища на септарни конкреции включват:

Камъните моераки в Нова Зеландия

Остров Уайт в Англия

Юрският бряг в Англия

Областта Смоки Хилс в Канзас, САЩ

Шистовият район Манкос в Юта и Колорадо, САЩ

Шистовият район Беарпо в Монтана и Саскачеван, Канада

Известни септарни конкреции


Ефектен пример за септарни конкреции, които са с големина до 3 метра в диаметър, са камъните моераки. Тези конреции се намират в палеоценската калциева формация от камъни по крайбрежието, близо до Моераки – остров в Нова Зеландия. Те са съставени от калцитно-циментирана кал със септарни жилки от калцит и редки, по-късно формирани кварцови и железни доломити.
Много сходни конкреции, които са с дължина до 3 метра в диаметър и се наричат „Koutu Boulders“, покриват плажа между Куту и Кауваре по южния бряг на пристанището на северния остров Хокианга, в Нова Зеландия. Много по-малки септарии, открити в глинестите пластове на Кимеридж Клей по протежение на крайбрежието на Уесекс в Англия, са по-типични примери за септарни конкреции.